Te vagy az én párom!

5 szeretetnyelv a harmonikus párkapcsolatért

„Amikor szeretjük egymást, szeretetre méltóvá leszünk egymás előtt. Amikor becsüljük egymást, kölcsönösen érdemessé válunk a megbecsülésre. Amikor tiszteljük egymást, felnövünk ehhez a tisztelethez.” (John Drexler)
couple-498484_960_720.jpg

A környezetünknek rendre azt mutatjuk, hogy mindig szépek, okosak, boldogok vagyunk együtt. Másokon is ezt látjuk, ezért ez a követendő példa, nem akarunk kimaradni. Belülről azonban irigyen szemléljük, hogy mások mennyire jól érzik magukat a társukkal. Ha a bőrükben lennénk, tudnánk, ők ugyanezt gondolják rólunk; „milyen gondtalan, szerető és boldog pár”. Nem dramatizálok, és nem akarom általánosságban leminősíteni a kapcsolatokat. Ám ha együtt vagyunk már egy ideje, valószínűleg találkoztunk krízisekkel. A kérdés csak az, megküzdöttünk-e velük, túljutottunk-e rajtuk, vagy még most is tapossuk ezt az időszakot?

Induljunk el a szeretettől, amely alapvető érzelmi szükségletünk. Hogy szerethessünk és szeretve legyünk. Tudományos kísérletek tömkelege bizonyította, hogy ha ettől a létfontosságú érzelemtől megfosztják az embert, az tragikus lelki torzulásokat okozhat. Gary Chapman, a szeretetnyelvekről szóló könyvében, él egy nagyszerű hasonlattal, mely szerint olyan ez, mint egy autó benzintankja. Ha üres, lehet bármilyen luxusautónk, nem jutunk el vele sehova. Ha üres a szeretettankunk, akkor boldogtalanságban tengetjük a napjainkat. Innen plagizálva az ötletet, mi a feleségemmel rendszeresen feltesszük egymásnak a kérdést; „Hogy áll a szeretettankod? Mennyire van tele egy 1-től 10-ig terjedő skálán?”. És ha a válasz nem túl magas érték, akkor jöhet még egy kérdés; „Tehetek valamit, hogy ez a szám magasabb legyen?”

Itt kerülnek képbe a szeretet különféle nyelvjárásai. Mert ezt különböző dialektusban beszéljük. Ahogy a vérmérsékletünkben, vagy a személyiségjegyeinkben, úgy ebben is, radikálisan eltérhetünk egymástól. A szeretetnyelv teljesen szubjektív, és azoknak a dolgoknak a fogalma, amelyektől szeretve érezzük magunkat. A kapcsolati problémát okozhatja éppen az, hogy a felek „elbeszélnek” a másik mellett. A saját értékrendjük szerint szeretik a párjukat, azonban a társuknak teljesen más a szeretetnyelve, ezért mindebből ő mit sem érez. Nézzük meg konkrétan a szeretetnyelveket, amelyek harmonikusabbá tehetik a párkapcsolatunkat.

1. Beszélgetések. Azaz kedves szavak, udvarlás, dicséret, biztatás, melyekkel kifejezhetjük a tiszteletünket, elismerésünket, megbecsülésünket. Megdicsérni a vacsorát, az új frizurát, egy csinos ruhát, nagyszerű tett. A társunk mellé állni a döntéseiben, megerősíteni, buzdítani, lelkesíteni, igazán támogató. Néhány szép bókoló kifejezéssel a kedvében járni, melengető érzést ad. Férfiak, bármily meglepő, de időnként csak mélyen kell hallgatnunk. Figyelni, bólogatni, nem közbe szólni, nem a meccset kukkolni a háta mögött. Jobb, ha rögzítjük a mérkőzést, kikapcsoljuk a tv-t, és szívünk csücske kibeszélése után nyugodt körülmények között élvezzük végig a viadalt. Az osztatlan figyelem csodákra képes.

2. Minőségi együttlét, együtt töltött idő. Valójában ennek a lényege, hogy találjunk olyan közös elfoglaltságokat, amelyeket örömmel végzünk. Lehet ez sport, kultúra, pihenés, bármi. Külön csak a kettőnk boldogságára. Viszont nekem nagyon tetszik az a minap hallott gondolat, hogy az életre szóló párkapcsolat titka, ha a felek kedvelik egymást. A fellángolást követően is szívesen vannak egymás társaságában. Szeretnek jönni-menni, tenni, venni. Így már nem csak minőségi időtöltésről tudunk beszélni, hanem akár mennyiségiről is. Például nálunk a házimunka is gyorsabban halad, ha kollektíven, a feladatokat felosztva végzünk velük. Addig is együtt vagyunk, meg utána is több időnk jut az igényesebb tevékenységekre. Programtervezésnél fő szempont, hogy mindkettőnk örömére szolgáljon, bár előfordulnak kivételek. Ilyenkor sem dől össze a ház; „ma én kísérlek el valahova, ami neked fontos, legközelebb te tartasz velem”. De nem tartjuk szigorúan számon, hogy ki, hova, hányszor, mert a legfontosabb, az együttlét.

3. Meglepetések, ajándékozás. Vannak, akik az ajándékoktól érzik, hogy számítanak és szeretve vannak. Ez esetben, túl azon, hogy a születésnapok, évfordulók ne felejtődjenek el, a hétköznapi meglepetésekre is hangsúlyt kell fektetni. Ne nagy dolgokra gondoljunk, egy szál virág hazafelé, egy kis bonbon, vagy egy apróság, amit meglátunk, és amiről eszünkbe jut a választottunk. Biztosak lehetünk benne, hogy az ajándékainkról, mi jutunk majd az eszébe. És a szeretetünk. Azért az előny, ha tisztában vagyunk kedvesünk ízlésével.

4. Figyelmesség, segítség a mindennapokban. A mai felgyorsul és a klasszikus nemi szerepek tekintetében összekuszálódott világban, jól jöhet, ha szívességeket teszünk otthon. Besegíteni a háztartásban, összedobni egy vacsorát mire hazaér a kedves, esetleg elmosogatni, kitakarítani, levenni némi terhet a válláról. Aki ezt értékeli, annak kész főnyeremény, ha valamit elintézünk helyette.

5. Érintés, testi kontaktus. Természetesen ide tartozik az intim együttlét, a szenvedélyes és érzéki testi vágyaink beteljesedése. De ide tartoznak az egyéb érintkezések is, az ölelés, a csók, a simogatás. Ha társunk ebbe a típusba tartozik, azt is hódolatunk jelének tekinti, amikor napközben elsétálva mellette, finoman megérintjük őt. Megcirógatjuk a kezét, a nyakát, futólag átöleljük, és haladunk tovább.

Ez csak érintőleges ismeret a szeretetnyelvekről, ezért mindenkit bíztatok rá, hogy olvasgasson tovább a témában. Érdemes tisztában lennünk a párunk lelki igényeivel, hogy a számára legmegfelelőbb formában adhassuk meg neki a szeretetet. Ezzel kimutatjuk mennyire fontos a számunkra, és megszilárdítjuk a kettőnk közötti érzelmi köteléket. Zárásként hagy idézzem Gary Chapmant: „Két nagyon különböző ember is megtanulhat harmóniában élni egymással, ha felismerik, hogyan hozzák ki a legjobbat a másikból. Ez a szeretet jutalma.”


Ha tetszett a poszt, akkor menj és mond meg a párodnak mennyire fontos neked. És kövesd a bejegyzéseket.