Milyen a jó cél?

5 pont, amire érdemes a célállításkor odafigyelnünk

"Óriási különbség van változás és fejlődés között. A változás esetleges, míg a fejlődés szándékosságot feltételez: egy bizonyos cél felé halad." (Gary Chapman)
plan1.jpeg
Állítsunk célokat, halljuk úton útfélen. Tartalmasabbá és értékesebbé válik az életünk általuk. De csak akkor, ha el is érjük őket, különben csak nyomasztanak. Az elérésükhöz túl azon, hogy megfontoltan kell kitűznünk őket, nem árt néhány alapelvet szem előtt tartanunk. Ezek már a tervezés szakaszában nagyban segítik, hogy valóra váljon, amit szeretnénk. Szóval, milyen is a jó cél?

Konkrét. Az, hogy szeretnénk több pénzt keresni, venni egy új autót vagy javítani a párkapcsolatunkon szép álmodozás, de nem cél. Éppen az a konkretizálás hiányzik belőle, ami megvalósíthatóvá tenné. Mennyi lenne az a több pénz pontosan? Milyen típusú kocsira váltanánk és mikor? Miben javuljon a kapcsolatunk a kedvesünkkel? Minél aprólékosabban tárjuk fel mit akarunk, és biggyesztünk mellé egy dátumot, annál inkább elérhető céllá válik. Ashlee Vance szavait idézve; "Ég és föld van aközött, ha valaki véletlenül botlik bele valamibe, illetve ha tudatos tervet valósít meg."

Mérhető. A tényeken alapuló célállítás egyik fő eleme, hogy mérhető. Egy szakmai kihívás teljesítéséhez például jó, ha felállítjuk hónapról, hónapra, minek kell megvalósulnia, hogy a végén elégedettek lehessünk. Így folyamatában követhetjük és ellenőrizhetjük, hol állunk, jól haladunk-e, esetleg van-e szükség korrekcióra. Még mindig könnyebb útközben egy kicsit módosítani a tevékenységeinken, mint a hajrában elkenődni, milyen messze is vagyunk a vágyott eredménytől. Egy hajónál is elég, ha csak egy fél fokkal térünk el az útiránytól, annak a végén kontinensnyi különbsége lehet.

Elérhető. A jövő hónapban NFL sztár leszek álomkép igazán messze esik a realitástól. Ez csupán egy kósza gondolat arról, hogy mi lenne jó, de semmi sincs benne, ami egyáltalán elindítana a megvalósítás felé. Aki ehhez hasonlókat képzel magának, az nem is nagyon akar megmozdulni. Nem csak ezért, másért sem. A célnak olyannak kell lennie, amely kézközelben van és elérhető a számunkra. Persze lehet egy hosszútávú cél folyománya egy valóban nagy álom beteljesülése, de ez soha nem egyik napról a másikra történik, pláne nem úgy, hogy a köztes állomásokat kihagyjuk. Egy lépcsőn is fokról fokra jutunk előre, az életünket is lépésről, lépésre haladva formáljuk.

Erőfeszítést igénylő. Az elérhetőség nem jelenti azt, hogy a kényelmes lakásomban kihúzom a fiókot és már meg is van. Ennél többre van szükség. Nyújtózkodnunk kell, küzdenünk, izzadnunk, mert egyedül így lehet értékes a célunk. Különben csak alibizünk, és olyan dolgokat állítunk be elérendő célként, amelyekkel már rendelkezünk. A lécet nem tehetjük túl alacsonyra, mert az aláássa az önbecsülésünket. Ez egyszerű megfogalmazásban tehetetlenség vagy lustaság. Ugyanakkor túl magasra sem, mert akkor meg nem erősödik az önértékelésünk. Ha soha nem érezzük a siker ízét, hiábavalónak érezzük az erőfeszítést, és idővel inkább nem is csinálunk semmit.

Lelkesítő. Egy megfelelő cél beindít. Csordultig tölt energiával, lelkesedéssel, azaz szenvedéllyel. Akit fűt egy mély belső vágy, késztetés arra, hogy megvalósítson valamit az életében, az mindig előnyben lesz a többiekhez képest. Ez a fajta tüzes ambíció ugyanis ragályos. Nem csak minket képes átjuttatni a nehezebb periódusokon, amelyekre bizton számíthatunk, hanem a környezetünket is magával ragadja. Könnyebb támogatókat szereznünk, magunk mellé állítani másokat, ha odaadó elánnal tesszük a dolgunkat. A lelkesedés a legjobb minőségű üzemanyag a céljaink elérése terén. Amint a tervezés észérvei találkoznak a spirituális feltöltődöttséggel, megnő az esélyünk a győzelemre.

Rengeteg mindent vehetünk figyelembe vagy használhatunk célállítási technikákat, de az alapoknak a helyükön kell lenniük. Ezek hiányában azt vesszük majd észre, valamiért nem haladunk, nem akar összeállni egy egységes egésszé a ténykedésünk. Tisztázzuk le az elképzeléseinket, tegyük megfogható közelségbe az apró lépések sorozatával építkező és mérhető kisebb célokat. Így állítsuk valami sokkal nagyobb szolgálatába a tetteinket. Amint ezt Steve Biddulph is megfogalmazta; "Az élet olyan, akár egy történet. Kell, hogy legyen íve - kell, hogy legyenek célok, kihívások és egy méltó hős."

 

Ha tetszett ez a cikk, akkor végre csináld azt, amit igazán akarsz.