A változás egy életre szóló kaland

Légy jobb mindhalálig

Miért félünk célokat állítani?

Ötletek, hogy jövőre legyen bátorságunk megvalósítani a céljainkat

"Az életben nem az jelenti a tragédiát, ha nem éred el a célokat, hanem, ha nincsenek céljaid." (Benjamin Elijah Mays)
pexels-photo-842921-bruce-mars.jpeg
Lassan megint eltelt egy év. Mit lassan, rohamtempóban. Ilyenkor aztán érkezik a számvetés ideje. Morfondírozhatunk, hogy elégedettek vagyunk a történtekkel, vagy sem. Jobb eseten volt egy célunk, még jobb esetben egy tervünk is, rosszabb esetben csupán vágyaink voltak, míg az év elrobogott mellettünk. Mit fontoljunk meg, hogy a következő esztendőnk több sikert hozzon? Tegyünk helyre néhány paráztató gondolatot a célokkal kapcsolatban.

Tovább olvasom

Valóban pozitív gondolkodás?

5 felvetés, amikor nem elég a sikerhez a pozitív hozzáállás

„Azok beszélnek pozitív gondolkodásról, akik ebben találták meg az egyetlen pozitív gondolatot az életben.” (Gerlóczy Márton)
andre_furtado_pexels-photo-1263986.jpeg
Legyünk mindig pozitívak, hangoztatják sokan sokfelé ezt a motiválónak szánt, ámde üres frázist. Először is miért kéne mindig pozitívnak lennünk, mikor megvan az ideje és a helye a nyomottságunknak is. Másodszor valójában a magunkra erőltetett kényszerű pozitivizmus is tartogat negatívumokat. Nehéz boldognak és elégedettnek lenni, csak azért mert mások és a világ ezt várj el tőlünk. Nem is leszünk azok parancsszóra.

Tovább olvasom

A személyiségtípusok szépségei

Hogyan élhetünk és működhetünk együtt a különböző személyiségtípusokkal?

„Az, hogy jól bánjunk egymással, attól függ, hogy ne felejtsük el, hogy a másik hihetetlenül más. Végtelenül más, mint én vagyok.” (Feldmár András)
team.jpg
Eltérő habitusunkból fakadóan naponta rengeteg nézeteltéréssel és vitás helyzettel küzdenünk meg. Lehetünk otthon a négy fal között, ahol a párunkkal teljesen különböző személyiségtípusok vagyunk, de lehetünk akár egy munkahelyen, ahol más és más típusokkal kell együttműködnünk. Ha tisztában vagyunk vele kinek milyen feladat áll jól a természetéből fakadóan, akkor könnyítünk a helyzetünkön.

Tovább olvasom
2018\12\03 l a l l e r 1 komment

A legnagyobb túlélők

Időtálló emberi értékeink, amelyekre mindig számíthatunk

„Nem az a tartós, ami az időnek ellenáll, hanem ami bölcsen változik vele.” (Müller Péter)
jake-lucifer-547331-unsplash.jpg
A tartósnak nevezett tartós háztartási cikkek sem olyan tartósak, mint egyes értékeink. A tartósság alatt ne egy pár évtizedes múlttal rendelkező céget értsünk, bár a vállalati szférában ez szép teljesítmény. Ne is egy emberöltőnyi időszakot, mert a valódi értékek túlélnek minket és túlmutatnak ezen. Már léteztek előttünk is, és létezni fognak utánunk is. Ez a tartósságuk titka, az értékük mibenléte.

Tovább olvasom
2018\11\30 l a l l e r 1 komment

Boldogtalanság. Ez az, ami kell nekünk!

5 pont a negatív gondolkozás létjogosultságáról

„Az ember csak akkor értékeli igazán a boldogságot, ha már a boldogtalanságba is belekóstolt.” (Liviu Rebreanu)
sydney-sims-519706-unsplash.jpg
Manapság a pozitív gondolkodás és életszemlélet folyik a csapból is. Már-már szélsőségesen arra ösztökél mindenkit, hogy legyen jókedvű és boldog mindenáron. Aki pedig nem az, az bizony érezze kellemetlenül magát, hogy ennyit nem tud megtenni önmagáért. Pedig a boldogtalanságnak, a negatív gondolatoknak nem csak helye van az életünkben, hanem értelme is. Mint azt az alábbiak is mutatják.

Tovább olvasom

Elszalasztott élet

Amikor inkább bele sem kezdünk valamibe, mert…

„Két dolog van, amit többnyire csak visszatekintve ismerünk fel. Az ostobaság az egyik. A másik az alkalom, amit elmulasztottunk.” (Stephen King)
brunel-johnson-368289-unsplash.jpg
Az ember mindig a legkisebb ellenállás felé megy. Megszokásból, kényelemből vagy simán csak lustaságból, de így van. Ez pedig sokszor egyenlő azzal, mint nem csinálni semmit. Bocs, egy dolgot csinálunk, kifogást keresünk. Ha nyitnánk egy speciális boltot, ahol előre elkészített kifogáscsomagokat lehet kapni, biztos sikerre számíthatnánk, hisz még ezzel sem kéne fárasztanunk magunkat. Készen kapnánk az instant kibúvókat. Ha valami nem megy azonnal vagy tökéletesen, akkor inkább bele sem vágunk.

Tovább olvasom
2018\11\21 l a l l e r 3 komment

Ki és mi lopja el az időnket?

Az eltűnt idő nyomában a kényelem korában

„Az idő olyan luxus, amivel csak nagyon ritkán rendelkezünk.” (Barabási Albert-László)
seth-macey-564693-unsplash.jpg
Az idő megfoghatatlan mégis a saját bőrünkön érezzük a hatását. Minden nap a rendelkezésünkre áll, talán épp ezért nem értékeljük igazán. Olyan, mint az egészségünk. Amíg megvan, nem foglalkozunk vele, de amint megromlik, abban a pillanatban fontossá válik. Azonban nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy az időnkből minden perccel kevesebb lesz, és előre senki sem tudja, hogy mennyi áll még a rendelkezésünkre. Ajánlatos megnézni, hova is tűnik el az időnk nap, mint nap.

Tovább olvasom
2018\11\17 l a l l e r 5 komment

A férfi agy és a női agy

A gondolkodásunk, a cselekedeteink nemesítenek

„Férfi és nő. Hogy érthetnék meg egymást? Hisz mind a kettő mást akar - a férfi nőt - a nő férfit.” (Karinthy Frigyes)
brain_artificial-intelligence-2228610_960_720.jpg
Agyunk az egyik legkomplexebb szervünk, a maga több milliárd idegsejtjével és azok további kombinációival. Kezdetben az emberi agyat csupán az eltávozottakon elemezhette, kutathatta, boncolgathatta a tudomány. Ezért anatómiailag feltérképezhettük ugyan, de a működése sokáig nagy rejtély maradt. Csupán az elmúlt évtizedekben, az olyan digitális képalkotó eljárásoknak, mint az MRI vagy a CT, köszönhetően kezdhettük el megfigyelni az elő szürkeállományunk funkcionalitását. Így nyerhettünk betekintést abba, hogy agyunk mely területei, miért felelősek. Egyben tanulmányozhattuk, hogy a két nem agytevékenysége mennyire eltérő. Nagyon.

Tovább olvasom

Céltalanul

A mondvacsinált és sehova sem vezető célok ideje

„Míg a boldogságot önmagáért keressük, összes többi célunk - legyen az egészség, szépség, pénz vagy hatalom - csak azért fontos, mert feltételezzük, hogy majd boldoggá tesz minket.” (Csíkszentmihályi Mihály)
alex-radelich-605219-unsplash.jpgHa nekünk szegezik a kérdést, hogy vannak-e céljaink, akkor a legtöbben kapásból rávágjuk, hogy igen. De ha bele kellene menni a részletekbe igencsak hebegnénk, habognánk. Meglepő, hogy milyen sokaknak vannak mondvacsinált, hamis céljaik. Olyan célkitűzések, amelyek egyáltalán nem is az övék, egy cseppnyit nem érzik a sajátjuknak, csak valahol rájuk ragadt, mint bogáncs a zoknira. Lehetséges a valódi utunkat járni?

Tovább olvasom
2018\11\09 l a l l e r 7 komment

Egymáshoz programozva

Miért különbözik olyan nagyon a férfi és a nő látásmódja?

„Ki emberebb - ki istenebb a másiknál? Férfi? Nő? Egyik se? Mindkettő? Egyik? Melyik? Sejtettem, hogy ember nincs is - csak férfi van és nő.” (Karinthy Frigyes)
priscilla-du-preez-361813-unsplash.jpg
Ma igazi mozgalommá vált a nemek egyenjogúsítása. Helyes, legyünk egyenrangú felek az élet különböző területein. De azt el kell fogadni, ha tetszik, ha nem, hogy egyenjogúak vagyunk (leszünk reméljük) de nem egyformák. Akinek efelől kétsége van, az emlékezzen rá, hogy a férfiak vajmi kevés eséllyel fognak gyermeket szülni.

Tovább olvasom