Ünnepi filmajánló

7 nem klasszikus karácsonyi film karácsonyra

smiling-pretty-young-girls-with-santa-hat-holly-wreath-hold-popcorn-bucket-sitting-armchairs-enjoying-christmas-time-home_stockking_freepik.jpgRendhagyó bejegyzéssel futok neki az ünnepeknek és az év végének. Tekintettel arra, hogy ez nem egy filmes oldal, legfeljebb közvetve szoktam filmekre felhívni a figyelmet. Most azonban kivételt teszek, mivel a jó filmeknek mindig van helyük az életünkben. Összegyűjtöttem egy csokor olyan mozit, amelyek nem részei a szokásos karácsonyi filmkánonnak, de valamilyen formában, ha más nem érintőlegesen, megjelenik bennük az ünnep. Bizonyára továbbra sem taszítják le a trónról a Reszkessetek, betörők!-et, de akinek már csömöre van Kevintől, az biztosan jól választ ezekkel a mozikkal. Még akkor is, ha nem mindegyik hab(csók)könnyű darab. 

Erőszakik
(In Bruges; 2008) Forgatókönyvíró-rendező: Martin McDonagh; Főszereplők: Colin Farrell, Brendan Gleeson, Ralph Fiennes

A mára már Oscar-díjas rendező első nagyjátékfilmjében két bérgyilkos kalandjainak lehetünk szemtanúi, akiket egy balul elsült megbízatás után Belgiumba "száműzi" a főnökük, természetesen jó okkal. A turisták naivitásával rendelkező nagydarab Ken (Gleeson) élvezi a kisváros látnivalóit, míg a Csizmás Kandúr bociszemeit is megszégyenítő tekintetű végtelen szarkasztikus Ray (Farrell) halálra unja magát. A két színész között kiváló a kémia. (Nem véletlen, hogy tavaly újra összejött ez a nyerő hármas, egy ennél jóval groteszkebb mozira, a A sziget szellemeire.) A történet töméntelen (vagy inkább tömjéntelen) káromkodás és némi erőszak közepette halad a drámai végkifejlet felé. Párosunkhoz csatlakozik mocskos szájú főnökük Harry (Fiennes), hogy a rendezetlen ügyeket elsikálja. A gengszterkedéshez, mintegy ellenpontként,  Bruge városa biztosítja a meseszép hátteret, teljes karácsonyi pompájában. Kihagyhatatlan. 

Mindenki megvan
(Everybody's Fine; 2009) Forgatókönyvíró-rendező: Kirk Jones; Főszereplők: Robert De Niro, Drew Barrymore, Sam Rockwell, Kate Beckinsale

Az 1990-ben készül Mindenki jól van című olasz film remake-je remek mozi lett. Frank (De Niro) az élete nagy részében egy kábelgyárban dolgozott, hogy megadjon mindent a négy gyermekének. Felesége halála után megpróbálja összehozni a már felnőtt és az ország különböző pontjain élő gyermekeit, de azok az utolsó pillanatban lemondják a meghívást. Elhatározza, hogy végig látogatja őket. Egészségügyi problémái miatt csak busszal utazhat, így ez egy hosszabb és kalandosabb út lesz számára. Közben szépen lassan minden gyermekéről kiderül valami, ami nem fedi az általa álmodott és ismert valóságot. Keserű számára a felismerés, hogy ennyire hamis képzete volt a családjáról. Ez megtépázza az egészségét is, de a célja töretlenül az marad, hogy egy asztalhoz ültesse a gyermekeit. Mondjuk a legközelebbi karácsonyon. Érzelmes és emberi történet arról, hogy gyakran sokat teszünk a szeretteinkért s közben talán nem is ismerjük igazán őket. 

Harry és Sally
(When Harry Met Sally...; 1989) Rendező: Rob Reiner; Főszereplők: Billy Crystal, Meg Ryan, Carrie Fisher, Bruno Kirby

Egy igazán telitalálat romantikus komédia, amely több évtized történései alapján mesél róla, hogy létezik-e barátság férfi és nő között. A film sokszor emlegetett híres jelenete, amikor Meg Ryan egy zsúfolt étteremben rögtönöz egy megjátszott orgazmust. Korántsem ennyire sikamlós vagy obszcén mozi ez, hűen követi a klasszikus romkomok ívét és stílusát. Hőseink számtalan megpróbáltatáson mennek keresztül, nagyszerű párbeszédeket bonyolítanak és elragadó humorral fűszerezik meg az együtt töltött másfél óránkat. A film menetét időről-időre megszakítják terápián részt vevő párok, akik a találkozásukról és a szerelmük hajnaláról mesélnek. Közben évszakok jönnek mennek, elmúlik pár karácsony és eljutunk egy sorsdöntő szilveszteri partira. Imádni való mozi. 

Egy híján túsz
(The Ref; 1994) Rendező: Ted Demme; Főszereplők: Denis Leary, Kevin Spacey, Judy Davis

Gas (Leary) a kisstílű tolvaj karácsony esti körútja során egy jómódú családi házban lel menedékre a rendőrök elől. Túszul ejti a válás határán egyensúlyozó házaspárt (Spacey és Davis), akik folyamatosan marakodnak és szekálják egymást. Ebbe a feszült helyzetbe futnak be az esti vacsoravendégek és kiderül, hogy ebben a családban szinte mindenkinek baja van mindenkivel. Tolvajunk kényszeredett "terapeutaként", sajátos eszközökkel próbál rendet teremteni a káoszban, változatos sikerrel. Szókimondó, erős poénok, találó figurák és élvezetes színészi alakítások tarkítják ezt a bűnösen szórakoztató, a szeretet ünnepe árnyékában játszódó vígjátékot. Vérbeli karácsonyi gyöngyszem, amelyet méltatlanul kevésszer veszünk elő, emlegetjük vagy nézünk meg. (Jó, mára talán Kevin Spacey megfakult neve miatt nincs terítéken, de korábban sem kapott túl nagy figyelmet ez az alkotás.) 

Vadászat
(Jagten; 2012) Rendező: Thomas Vinterberg; Főszereplők: Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Lasse Fogelstrøm, Annika Wedderkopp

Lucas (Mikkelsen) egy kis dán falu óvodájában dolgozik. A középiskolai pedagógusi állását elvesztette és túl van egy váláson. A gyerekeket viszont imádja és azok is őt. Éppen kezdi összeszedni magát, rendezi a fiával való viszonyát, belevág egy új párkapcsolatba, mikor derült égből villámcsapásként egy óvodás kislány, amolyan gyermeki bosszúként, megvádolja őt zaklatással. Az emberek a hivatalos vizsgálatot meg sem várva, azonnal kiközösítik a megbélyegzett Lucast, akinek az élete egy pillanat alatt pokollá alakul. A kislány hiába visszakozik, ezt a felnőttek a trauma elnyomásaként értékelik. Ez a dráma megmutatja, miként veti ki magából egy kis közösség, ahol mindenki ismeri egymást, azt, akire akárcsak a gyanú fénye rávetül. Mads Mikkelsen érzékeny alakítása a megpróbáltatásokat végletekig tűrő férfiról, aki szemben áll egy magából kiforduló város lakóival, zseniálisan visszafogott. Vajon megérdemli a sorsát? Vagy nem és fel lehet állni ebből a képtelen helyzetből? A kérdés jogos. Tessék utánajárni!

Az igazság bajnokai
(Retfærdighedens ryttere; 2020) Rendező: Anders Thomas Jensen; Főszereplők: Mads Mikkelsen, Nikolaj Lie Kaas, Andrea Heick Gadeberg, Lars Brygmann, Nicolas Bro

Még egy dán film! Még egy Mikkelsen film! És milyen nagyszerű darab! Hova vezet egy ártatlan karácsonyi ajándék kérés? Az utóbbi évek legmagávalragadóbb bosszúvágy mozijához. A film kiindulópontja egy kislány karácsonyi kívánsága, egy lila bicikli. Ez indítja be a tragikus eseményeket. Markus (Mikkelsen) hivatásos katona, akinek a feleségét halálos baleset éri, ezért hazatér Afganisztánból. A lányával nem találja a közös hangot és a gyász feldolgozásával sem boldogul. Ebbe az élethelyzetbe toppan be néhány hacker és informatikus, akik azt állítják, a balesetet szándékosan kitervelte és hajtotta végre egy csoport. Markus együttműködve velük bosszúhadjáratot indít a felesége gyilkosai ellen. Elég rozzant egy bagázs ez, ahol mindenkinek van min túltennie magát. Mondhatni, vak vezet világtalant. Ugyan segítenek Markusnak, ám ők maguk is segítségre szorulnak. És az sem biztos, hogy a bosszú célravezető megoldás. A dráma, a megrázkódtatások és a szörnyűségek ellenére, a tálalás megmosolyogtató. Úgy tud vígjáték lenni ez a film, hogy közben nem felejti el a komolyságát, a mondanivalóját, hősei esendő és emberi mivoltát.

Utánunk a tűzözön
(The Long Kiss Goodnight, 1996) Rendező: Renny Harlin, Főszereplők: Geena Davis, Samuel L. Jackson, Patrick Malahide, Craig Bierko, Brian Cox, David Morse

A forgatókönyvet jegyző Shane Black-nek nagyon a bögyében lehet a karácsony, mert szinte minden alkotása az ünnepekor játszódik (Halálos fegyver, Durr, durr és csók). (Nem mellesleg érdemes is megnézni őket.) Ez a film a bemutatásakor nagyot zakózott, pedig nem volt különösebb oka rá. Adott egy tanárnő (Davis), aki boldogan él a férjével és a kislányával, csak épp amnéziában szenved és a múltjára nem emlékszik. Egy nap azonban feltűnnek a múltja árnyékai ő pedig felbérel egy piti magánkopót (Jackson), hogy közösen járjanak utána, ki is ő valójában. Miután kiderül, hogy gyilkosságra kiképzett kormányügynök volt, elindul befejezni a lezáratlan ügyeit. A nem túl komplikált vérgőzös mozi bővelkedik brutalitásban és durva, velős beszólásokban, ahogy a 90-es évek akciófilmjeiben ezek nélkülözhetetlenek voltak. Ráadásul Samuel L. Jackson pár éve bevallotta, az itt játszott figura az egyik kedvenc karaktere az egész pályafutása során. Nem is kell ennél több, hogy igazi bűnös élvezetté váljon ez a film!

Ezen néhány mozin keresztül is jól látható, hogy a karácsony a legkülönbözőbb filmes műfajok hátteréül vagy ihletéül szolgál. És a sor korántsem teljes, bőven maradtak ki alkotások, amelyek felhasználnak valamit az ünnep szelleméből, megjelenéséből. Alkalomadtán majd folytatom is a listát…

De most minden kedves olvasómnak megköszönöm az egész éves figyelmét, bizalmát! És kívánok meghitt, békés karácsonyi ünnepeket valamit egészségben, eredményekben és szeretetben gazdag új esztendőt!
Bízom benne, hogy jövőre is találkozunk! Én készülök rá!

 

Ha tetszett ez a bejegyzés, tegyél egy próbát a fenti filmekkel.
És lassan teljessé válik az audio adventi kalendárium. Ha még nem nyitottad ki minden ablakát, hamarosan megteheted.

Fotó: stockking, freepik