A változás egy életre szóló kaland

Légy jobb mindhalálig

A jó házasság ára

Mit fizetünk és mit kapunk egy harmonikus párkapcsolatban?

„Jó házasságban a házasfelek mindennap újra érzik, hogy tartoznak egymásnak, méghozzá napról napra nő a tartozásuk. Ez a világon az egyetlen boldog eladósodás.” (Fekete Gyula)
joel-overbeck-fgpgd9pfd3w-unsplash.jpg
Minden jól működő kapcsolatnak ára van. Persze nem Lenke néni vagy Kasszás Erzsi árazza be egy közértben és mi csak kényelmesen levesszük a polcról, hanem egyénre és kapcsolatra szabott egyedi szimbolikus költségekről. Mibe fáj nekünk egy kiegyensúlyozott párkapcsolat, illetve házasság?

Tovább olvasom

Miért jó ismerni az embereket?

Használati útmutató a másokkal való viszonyainkhoz

„Vannak emberek, akikkel évekig élhetsz együtt, anélkül, hogy megértenéd őket, másokat meg olyan könnyű megismerni, mintha egy nyitott könyvből olvasnál, amelyben a fontosabb részek alá vannak húzva.” (Michelle Richmond)
spencer-davis-o7mvbpwxsbi-unsplash.jpg
Kiemelten hasznos, ha alapjaiban megismerkedünk az emberi természettel, és ha ennek megfelelően megismerjük a környezetünkben mozgolódó személyeket is. Számtalan vezető osztja azt a véleményt, hogy az emberismeret és emberi bánásmód sokkal fontosabb tényező, mint a szakmai tudás. Miért is?

Tovább olvasom

A célkitűzés alapjai

Mit érdemes tudni a célokkal kapcsolatban?

„A célkitűzések értelme abban rejlik, hogy kedvet csináljanak neked azzá a személlyé válni, aki azokat majd el fogja érni.” (Jim Rohn)
stocksnap_checklist-2589418_1920.jpg
Az életben mindennek célja van. Ahogy mindenkinek célja van. Kérdés az, mennyire vesszük komolyan, hogy lehetőségünk van beteljesíteni magasabb rendű célkitűzéseket is. Teszünk-e azért, hogy egymásra találjunk a saját, valódi célunkkal, céljainkkal? A túlélni ezt a hetet is lehet egy indíttatás, de tehetjük ennél kicsit magasabbra is a lécet.

Tovább olvasom

Hogyan változtathatom meg a környezetem?

7 gondolat az emberek változásával kapcsolatban

„Nem tudunk megváltoztatni másokat, de hatással lehetünk rájuk. Soha nem szabad elválasztani ennek a kijelentésnek az első felét a másodiktól.” (Gary Chapman)
campaign-creators-e6n7uoenyba-unsplash.jpg
Mindenki tud legalább egy embert mondani, akinek még kéne változnia. De lehet, hogy többet is. A főnökünknek, mert egy dúvad, a megrendelőnknek, mert türelmetlen és különben is, és persze a feleségünknek, hát neki aztán meg pláne. Valóban meg kellene változniuk? Lehetséges ez? Egyáltalán hogyan és miért változunk?

Tovább olvasom

Változó kor, változatlan vágyak

Mennyire változtatott meg minket a digitális forradalom?

„Noha az emberszabásúak története több millió évre tekint vissza, fajunk mindössze kétszázezer éve tűnt fel a színen, az igazán modern ember pedig csak 2004-ben, a Facebook megjelenésével érkezett meg.” (Michael Wall)
kirill_averianov_pixabay.jpg
Hiába vagyunk benne egy hihetetlen mértékű technológiai fejlődésben nyakig, hiába élvezzük ennek minden gyümölcsét, sok tekintetben üresebb az életünk, mint az elmúlt korok embereinek. A lehetőségünk számtalan, ellenben a szétforgácsolódásunk követhetetlen, miközben a mai napig zsigeri igényeink kielégítésére szomjazunk. A környezetünk változása sokkal gyorsabb, mint azt az evolúciónk követni tudná.

Tovább olvasom

Sikeres apróságok

6 hozzávaló, amely meghatározza a sikerességünket

„A siker formulája: néhány egyszerű gyakorlat, amelyet fegyelmezetten mindennap elvégzünk.” (Jim Rohn)
james-pond-26vbutluffo-unsplash.jpg
Amikor úgy döntünk a siker útjára lépünk, leginkább a kis dolgokra kell odafigyelnünk. A pici eltérések a megszokottól, a kis változtatások biztosítják, hogy azok közé tartozhassunk, akik megvalósítják az elgondolásukat. Nézzünk pár apró, de igen lényeges összetevőt.

Tovább olvasom

A határaink feszegetése

Hogyan lépjünk át a korlátainkon?

„Nincs még egy olyan ember a világon, aki meg tudná neked mondani, hogy mit ne csinálj. Te vagy az egyetlen ember, aki felállíthatja a határokat.” (Andy Biersack)
nathan-mcbride-5vmgcbpa2y8-unsplash.jpg
A korlátok visszafognak. Lehetnek ezek külsők is, mint egy szabadságjogokat korlátozó politikai rendszer, de javarészt belső akadályokról van szó, amelyeket mi magunk állítunk. Esetenként még csak nem is valódi akadályok csak egyszerű kényelmes megszokások.

Tovább olvasom

A legrosszabb tanácsadó

5 dolog, amiben hátráltat a nagyra nőtt egonk

„Az egoista egy rossz ízlésű ember, akit sokkal jobban érdekel saját maga, mint én.” (Ambrose Gwinnett Bierce)
frits_ahlefeldt_options-.jpg
Van a személyiségünknek egy alkotórésze, amely az amúgy is kihívásokkal terhelt életünkön nem könnyít. Ez az egonk. Az a belső érzés, amely mindenki másnál különbnek tart minket. És ez olykor okozhat fennakadást, nem is kicsit.

Tovább olvasom

Akiket érdemes követni

6 tulajdonság, amiről megismerhetjük a hiteles vezetőt

"A legszebb örökség nem az, amit az emberekre hagyunk magunk után, hanem amit az emberekben hagyunk." (Joel Osteen)
brooke-lark-nmffl1zjbw4-unsplash.jpg
Amikor azt mondjuk vezető a legkülönfélébb személyek jelennek meg a fejünkben. Van, aki a főnökére gondol, van, aki egy erős kezű diktátorra, van, aki az edzőjére, kinek mit is jelent ez a fogalom. A vezetők az életünk legkülönbözőbb szegmenseiben jelennek meg. Szükségünk van rájuk, legfőképpen a jellemmel bíró személyiségekre. Milyen tulajdonságokra figyeljünk velük kapcsolatban?

Tovább olvasom

Boldog tudatlanság

Néha valóban jobb, ha kevesebbet tudunk?

„Lehetetlenség bármiről is megtanulni bármit, mert ha tudjuk, miről akarunk tanulni, akkor azt már ismerjük, de ha nem tudod, miről akarsz tanulni, azt sem tudod, mit keressél.” (Tom Harper)
lacie-slezak-yhg6llfljs0-unsplash.jpg
A kevesebb több, tartja egy régi mondás. És ez valóban sok helyütt alkalmazandó. Jó példa erre a főzés, ahol kis mennyiségű ízesítőkkel, fűszerekkel csodát lehet tenni, de a túlzásba vitellel csak ehetetlen kotyvalékot készíthetünk. Vajon a tudásunkra mennyire igaz ez ma, amikor elönt minket az információ? Minden tudás kézzelfogható közelségben van elég csak felcsatlakozni az internetre. De szükségünk van arra, hogy mindig, mindent ismerjünk, tudjunk, vagy hasznát vehetjük a tudatlanságnak is?

Tovább olvasom