A változás egy életre szóló kaland

Légy jobb mindhalálig

Lemerülve

7 tényező, amely elszívja az energiánkat

„Energiát nem lehet létrehozni vagy megsemmisíteni, de megváltoztathatjuk a formáját, és egyik helyről a másikra irányíthatjuk. Ez a képesség mindnyájunknak megadatott.” (James R. Doty)
pexels-andrea-piacquadio-3767411.jpg
Vannak napok, amelyek jobban megviselnek. Semmivel nem dolgozunk többet, mint egyébként, mégis úgy érezzük estére, hogy teljesen le vagyunk amortizálva. Természetes, hogy bármekkora szenvedéllyel, állhatatossággal és lelkesedéssel működünk, bármilyen energikusak vagyunk, az akkumulátorunk időnként lemerül. És bizonyos tényezők alaposan rásegítenek a kimerítésünkre.

Tovább olvasom

Az átlagos az új kiváló

Min múlik, hogy kiemelkedjünk a legjobbak közül?

„A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled született. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt.” (Gundel Károly)
pexels-andrea-piacquadio-3771824.jpg
A piaci szereplők nagy része megüti a minőség mércéjét. Nehéz is választani közülük, hiszen tetemes a túlkínálat. Mi dönt arról, hogy mely cég lesz igazán népszerű? És javíthatjuk-e hírnevünket, olyan időkben, amikor az üzleti világ széles szegmense telítődött?

Tovább olvasom

A tanácsszörny támadása

Az állandó tanácsadás veszélyei

„Még ha nem is igazán tudjuk, mi a gond, vagy pontosan milyen helyzetben van a másik, akkor is egészen biztosak vagyunk abban, hogy mi tudjuk a helyes választ.” (Michael Bungay Stanier)
cowomen-pd5fvvq9-ay-unsplash.jpg
Nem vagyunk szégyenlősek, ha az eszünk osztásáról van szó. Amikor valaki kérdez, mi jó tanárként válaszolunk. Ezzel a beidegződéssel azonban hosszútávon több fejfájást okozunk magunknak, mint hasznot. És nincs rá tabletta, amely villámgyorsan elmulasztja a fájdalmat, csak a káros szokás elhagyása. Nézzük, miben gátol a tanácsadás és mit tehetünk helyette.

Tovább olvasom

Mi jó van a házasságban?

6 érték, amelyet a házasélet megadhat a számunkra

„A jó házasságot nem kapja ingyen két ember. A jó házasságot fokozatosan kell felépíteni.” (Csőgl János)
brooke-cagle-zmd_a665hua-unsplash.jpg
A jó házasság széles hatókörrel rendelkezik. Több különböző területen fejti ki hatását. Egy szerződésre hasonlít, amely fontos alpontokban testesül meg. Nem jelenti minden alpont maradéktalan teljesülést, de a kapcsolat erősségét mutatja, mi valósul meg belőlük. Aki megházasodik, az tapasztalni fogja, hogy az alábbiak is a házasélet részét képezik.

Tovább olvasom

Érthetőek vagyunk?

Beszéljünk úgy, hogy meg is értsenek

„Amikor az ember beszél, félreérthetik, mégis beszélni kell. Mert talán van benne valami, amit nem értenek félre.” (Teller Ede)
pexels-pressmaster-3851255.jpg
Beszélünk, beszélünk, beszélünk. Ha elmondhatjuk, amit el kell mondanunk, akkor úgy véljük, már minden tőlünk telhetőt megtettünk. Mi elmondtuk, a többiek meg értsék meg. Ellentétben az általános meggyőződéssel a jó kommunikáció nem csupán a választékosságon, a helyes artikuláción és egyéb verbális szóvirágokon, technikákon múlik. Az üzenet megfelelő átadása, hogy megértsenek a legfontosabb cél. Tegyünk fel pár kérdést, mielőtt társalgásba mélyedünk.

Tovább olvasom

Gyermekáldás

Mi vár ránk a gyermek születése után?

„Szülővé válni, a spontaneitást elveszteni, a kettőről a háromra lépni óriási sokk minden párnak, még azoknak is, akik mérőszalag segítségével tervezik a családot, és percre pontosan akkor születik a gyerekük, amikorra ők kalibrálták.” (D. Tóth Kriszta)
pexels-anastasiya-gepp-3995921.jpg
Amikor gyermekünk születik, az addig idilli családi életünk egy csapásra felfordul. Készülünk rá hónapokon keresztül, várjuk a pillanatot, aztán kiderül, hogy még sem lehetett rá felkészülni. A párkapcsolatunkat és a megszokott életvitelünket újra kell értelmezni, és új alapokra kell felhúzni. Csak így leszünk minden nehézség ellenére boldog és kiteljesedett család.

Tovább olvasom

Aminek nincs helye a kapcsolatokban

5 viselkedési forma, amit nyugodtan elfelejthetünk

„Sosem vesszük észre, hogy valójában hány embert sebzünk meg magunk körül a meggondolatlan viselkedésünkkel.” (Francine Rivers)
pexels-cottonbro-4100428.jpg
A kapcsolatok hálójában élünk. Minden megmozdulásunkban emberekkel érintkezünk, kerülünk kontaktusba. Lehet, hogy egy benzinkútra betérve nem számít, milyen nyomot hagyunk a személyzetben (egyébként számít), de a napi kapcsolatainkban vagy otthon nagyon is fontos, mit, hogyan teszünk, mondunk. Néhány tényező, amelyre nincs szüksége egy jól működő kapcsolatnak. 

Tovább olvasom

Miért nehéz váltani?

6 tényező, amely problémássá teszi életünk változásait

„A változás egyik törvénye az, hogy amint valami újjal próbálkozunk, valahol ellenállásba fogunk ütközni.” (Michael Bungay Stanier)
pexels-andrea-piacquadio-3785078.jpg
Az életünk adott ütemben zajlik. Változtatunk néhány akkordon és rögtön kiesünk a ritmusból. Ezért ritkán dúljuk fel a jól megszokott kerékvágást. Ám van, amikor nem lehet tovább halogatni és váltani kell bizonyos területen. Változtatni a már elviselhetetlen munkahelyünkön, saját lábunkra állni egy vállalkozással, esetleg lezárni egy haldokló párkapcsolatot. Milyen dolgok nehezítik meg a váltást?

Tovább olvasom

A személyes hírnév hatása

Jó vagy rossz hírű emberek vagyunk?

„20 évbe telik felépíteni a jó hírnevet, és mindössze 5 percbe, hogy leromboljuk.” (Warren Edward Buffett)
robin_higgins_pixabay.jpg
Ahogy mindannyian vezetők vagyunk, úgy mind rendelkezünk hírnévvel is. Az ebben rejlő erő kézzelfogható eredményeket jelent. Mennyire vagyunk tudatában a rólunk kialakított képnek, illetve mennyire szándékosan formáljuk azt? Óriási előnyt jelent, ha ügyelünk a jó hírnevünkre.

Tovább olvasom

A könnyű út csábítása

Mi történik, ha mindig a könnyebb utat választjuk?

„Nekem azt tanították, hogy a haladás útja se nem gyors, se nem könnyű.” (Marie Curie)
lorri_lang_pixabay.jpg
Úgy vagyunk összerakva, hogy a kisebb ellenállás irányába haladjunk. Az elérhető kényelem, az egyszerűség és az azonnali jutalom sokkal vonzóbb, mint az erőfeszítés és a küzdelem. Ám folyton a könnyebb utat választva sok mindent elveszítünk, sok mindenből kimaradunk. Nézzünk, mi történik, ha rendszeresen így viselkedünk.

Tovább olvasom