A kritika árnyoldala, az elismerés varázsa

Hogyan bíráljunk és hogyan dicsérjünk?

„Elismerés nélkül éppen úgy nem élhet az ember, mint a hal víz nélkül. Az elismerés hiánya csődélmény, ami megbetegítő stresszt okoz.” (Selye János)

man-1483479_960_720.jpgNaponta osztjuk az észt, gyakran ész nélkül. Pedig érdemes megfontolni, hogy kinek, mit, mikor mondunk. Egy kis figyelemmel ugyanis, lényegesen javulhatnak a kapcsolataink, mind a privát, mind a szakmai életünkben.

Mondunk jót is, rosszat is, másoknak, másokról. Mivel kezdjük az elemzést? Kezdjük a rosszal. Először is, ha valakivel problémánk van, akkor azt négyszemközt közöljük vele, lehetőleg félrevonulva, nyugodt körülmények közt és higgadt lelkiállapotban. Ne essünk neki mások előtt nyilvánosan, azzal csak rontunk a helyzeten. Még ha igazunk is van, a probléma nem oldódik meg, az illető mások előtt megalázva érzi magát, és inkább azt érjük el vele, hogy védekező magatartásra kényszerül, hosszútávon pedig tovább mélyül a rossz viszonyunk vele. Ráadásul ránk sem vet jó fényt, ha belebonyolódunk egy hatalomfitogtató vitába ország-világ előtt. Sokan kedvelik ezt a klasszikus főnöki megregulázási módot, de óva intenék tőle mindenkit, mert a teljes közösségre bomlasztólag hat. Inkább tegyünk meg a megjegyzéseinket egymás közt.

Ha kritikát fogalmazunk meg, és mód van rá, akkor indítsunk valami pozitívval. Tudom, ez nehéz, amikor épp leharapnánk valakinek a fejét, azonban elengedhetetlen, mert tompítani fogja az utána következő súlyos mondatokat. Legalábbis ha szeretnénk, hogy a nézeteltérés ellenére a kapcsolatunk ne sérüljön, akkor érdemes kissé elvenni az élét a mondandónknak. Például: „Nagyszerű minőségű munkát tettél le az asztalra tegnap, kevesen csinálták volna meg ilyen lelkiismeretesen, mindössze a határidővel adódott némi probléma. Tudom, kevés idő állt a rendelkezésedre, viszont mit gondolsz, megoldható, hogy a jövőben jobban odafigyeljünk erre is?” Nem késztetjük védekezésre, lehetőséget adunk a korrigálásra, és érezhetően keressük az együttműködést, ezzel elejét véve a hasonló problémáknak.

Mi a helyzet a jó dolgokkal, a dicsérettel? Ha jogos, akkor ne fukarkodjunk vele. És ez esetben nyugodtan éljünk a nyilvánosság erejével. Méltassunk a többiek előtt, hogy minél többen részesei legyenek a történetnek. Mindenképp említsük meg azt a konkrét dolgot, amely miatt elismerünk valakit. Figyeljünk oda arra is, hogy mielőbb megtegyük az elismerést. Ne toljuk sokáig, mert lejár a szavatossága, mint a tejnek, és megsavanyodik. Kit érdekel egy múlt században jól elvégzett feladat? Vagy a múlt hónapban? Ki emlékszik már rá ebben a rohanó világban? Keserű szájízt hagy maga után, ha nem az élmény frissességében respektálunk.

A legrosszabb általánosságban dicsérni, amikor hangzatos, de tartalmilag üres frázisokat puffogtatunk, melyek már elhangzásukkor nyomtalan felhőként oszlanak széjjel. Egyszer végigültem egy alkalmazott búcsúztatását, aki egész életét annál a cégnél töltötte. A nem túl rég kinevezett magas beosztású vezető pedig, aki nem ismerhette, és nem is ismerte mélyrehatóan a hölgyet, közhelyekben méltatta a munkásságát, ami inkább kínos volt, mint ünnepélyes. Erről a kötelességéről lemondhatott volna olyasvalaki javára, aki személyessé tette volna ezt a beszédet. A hízelgést senki sem szereti, a tartalmas nagyrabecsülés viszont mindenkinek a javára válik. Aki kapja, az igyekszik továbbra is megfelelni a hallottaknak és a maximumot nyújtani. Aki hallja, érzi, olyan közegben van, ahol valódi tisztelet az eredmény jutalma. Aki adja, felemel másokat, ezáltal az ő tekintélye is növekszik. Minden résztvevő önbecsülésére jó hatást gyakorol.

Lényeges, hogy a dicséret sosem tartalmazza a „de” szócskát. Ugyanis ez az extrém rövid szó, képes felülírni az addigi pozitív bírálatot, és ellenkező hatást fejt ki. Bizonyára hallottuk már: „Jó volt, de lehetett volna szebb, nagyobb, okosabb, ügyesebb, gazdagabb…” - a megfelelő jelző szabadon behelyettesíthető. Ne romboljunk, építsünk. Ha dicsérünk, akkor dicsérjünk tisztán, nem felrázva vagy keverve. Nettó elismerés, minden más majd később.