Honnan merítsünk ihletet?

6 javaslat, ami tovább lendít, ha elakadunk

„Az ihlet mindig, minden tőle telhetőt meg fog tenni azért, hogy veled dolgozhasson - de ha nem állsz készen vagy nem vagy elérhető, előfordulhat, hogy elhagy és egy másik közreműködőt keres.” (Elizabeth M. Gilbert)
brain-2062057_960_720.jpg
Alapvetően a posztok írására gondoltam ennek a cikknek az elkészítésénél, de aztán jobban végig gondolva az egészet, sok más területen is elakadhatunk, és olyankor jól jön a holtponton való átlendülés. Az alábbiakban néhány ötlet és tipp, amelyek alkalmazása a segítségünkre lehet ilyen helyzetben. Hatásukra nem állunk le a munkával vagy gyorsabban túltesszük magunkat az akadályon és folytatjuk a dolgunkat.

Olvassunk. Sokat. Könyvet, szaklapot, portálokat. Vagy akár a konkurenciát. Nem arról van szó, hogy lopjunk, és egy az egybe vegyünk át idegen tollakat és ékeskedjünk velük. Az nem lenne hiteles, mert, ami másnál működik, az korántsem biztos, hogy nálunk is fog. De használjuk fel a megszerzett szakmai tudást. Táplálkozzunk belőle, építsük be a mi tapasztalatainkba, amit hasznosnak vélünk és alkossunk a kiegészítésekkel együtt egy sajátos verziót. A személyiségünk egyedi vonásain keresztül szűrjük meg majd ruházzuk fel a magunk képére az információt.

Szakmai érdeklődés. Menjünk el képzésekre, konferenciákra. Amikor tervezgettük az esküvőnket rengeteg témába vágó cikket, eseményt, helyet néztünk meg. Voltak elképzeléseink de jó volt látni kézzelfogható dolgokat is és azokat összepárosítani, módosítani vagy éppenséggel szabadon formálható kiindulási alapnak tekinteni. Mivel nem értettünk az esküvő szervezéshez, ezért akadt profi segítségünk is, aki elkalauzolt minket, valamint felvetéseket, ötleteket adott. De végtelen hasznos és inspiráló volt belemerülni a témába. Ez akkor is működik, ha a választott szakmánkban szeretnénk megismerni újdonságokat és frissítéseket.

Élmény gyűjtés, tanulmányút. A filmesek gyakorta merítenek ötletet más filmekből, hogy hangulatba kerüljenek, átszellemüljenek. Az esetekben többségében nem összeollózzák a munkájukat a látottakból, hanem igyekeznek megidézni egy érzést vagy egy atmoszférát. Ed Catmull a Pixar elnöke esküszik egy a cégüknél jól bevált stratégiára, a tanulmányutakra. A filmjeik előkészítő szakaszában a kulcsszerepet betöltő kollégákat elviszik az alkotáshoz szervesen köthető vidékre, országba, szakmába. Például a L’ecsó filmjük kapcsán az animátorok főzőtanfolyamokon ismerkedtek a konyhaművészettel vagy a Némó nyomában alkotásakor a minél tökéletesebb vízalatti világ megalkotásához búvárkodásra adták a fejüket.

Asszociáljunk. Sokszor van úgy, hogy a megoldás egészen máshonnan érkezik, mint várnánk. Leblokkolunk és valami teljesen mással kezdünk foglalkozni. Aztán hirtelen hallunk, látunk valamit, ami ihletett állapotba hoz minket. Segít, ha letesszük a görcsösséget, elfoglaljuk magunkat és teret adunk az új benyomásoknak, valamint az arra adott asszociációknak. Igazán kreatívan lehet egymástól teljesen idegen dolgokat összekötni, meglátni bennük az azonosságot és egy egészen különlegest létrehozni belőlük. Stephen King szerint; „Az ihlet általában olyankor a legtermékenyebb, ha semmi előzménye nincs.”

Nézzük meg miről beszél a világ. Persze senkinek az ízlésébe nem akarok beleszólni, de nem kell nyakig merülni a bulvárba vagy a politikába, ahhoz, hogy rendelkezzünk egy képpel az aktuális témák, érdekességek terén. Az aktualitások nagyszerű táptalajt jelentenek. Mondhatjuk azt is, hogy menjünk ki az utcára, az emberek közé. A téma az utcán hever. Amikor nyitott szemmel járunk, kelünk, sok időszerű eseménnyel találkozunk, ami beindítja a mi agytekervényeinket is. Új problémák, új megoldások, új beszédtémák.

Próbáljunk ki új dolgokat. Alapvetően mindig, minden téren üdítő új ismereteket szerezni. Tágul a világképünk, bővül a tudásunk, ezzel együtt a gondolkodásmódunk nyitottabbá válik. Az újdonságok, amellett, hogy fiatalosan tartanak, általuk fogékonyak maradunk a jelen és a jövő vívmányaira, fejlesztéseire. Ez a rugalmasság és a tág globális látásmód, sokat segít, hogy legyen miből meríteni, ha egy feladatunkkal elakadunk. Ahogy erről szó volt, a megfejtés gyakran igazán váratlan helyről képes hozzánk érkezni.

A felsorolt javaslatok nem csak abban támogatnak, ha kifogytunk az elképzelésekből, a megoldásokból, hanem abban is, hogy fitten tartsuk a gondolkodásunkat. A mentális fittség biztosítja, hogy csak ritkán forduljon elő az inspirációnk elvesztése. Trenírozhatjuk az agyunkat és profivá válhatunk, amint ezt Chuck Close is mondta; „Az amatőr inspirációt keres, mi többiek csak fogjuk magunkat, és nekilátunk a munkának.”

 

Ha ihletett állapotban vagy és tetszett ez a cikk, akkor csatlakozz a követők táborához.