Gazdálkodjunk okosan

6 apró ötlet a pénzügyeink rendezésére

„A gazdagok soha nem pazarolnak el egyetlen fillért sem - erre csak a szegények képesek.” (Paulo Coelho)
game-2391690_960_720.jpg
Mostoha téma ez a pénz. Mindenkit érint, ezért mindenkit érdekel, de mégis olyan cikinek érezzük, ha anyagiasak vagyunk, ezért inkább nem beszélünk róla. Ám a homokba dugott fejtől még nem oldódott meg semmi. Néhány praktikus ötletet vetek fel, amelyek segítségünkre vannak a pénzügyeink ráncba szedése esetén.

Felmérés és mérlegelés. Hol állunk most? Készítsünk listát a kiadásainkról és a bevételeinkről. Tüzetesen vizsgáljuk meg mindkét oldalt. Átláthatónak kell lennie a pénzügyi helyzetünknek, ezért, ha nem vagyunk tisztában mire is megy el a pénzünk, egy hónapon keresztül készítsünk jegyzetet napi szinten minden költésünkről, még a legutolsó rágó megvásárlásáról is. Csak így alkothatunk valódi képet jelen állapotunkról és dönthetünk hitelesen, hogy min változtassunk.

Kiadás csökkentés. Ha javítani akarunk anyagi helyzetünkön, az első kézenfekvő megoldás, hogy mérsékeljük a pénzköltést. Vegyük fontolóra van-e olyan költségünk, amit legalább egy ideig nélkülözni tudunk. Élvezeti cikkek, kényelmi dolgok, mint például a mindennapi péksütemények, üdítők vagy a szórakozásunkra fenntartott kábeltévé, mind olyan dolgok, amelyek nélkül lehet élni. Nem is beszélve a céltalan shoppingolásról, ami elvben a kényeztetésünket szolgálja, de valójában gyakran üres időtöltés csupán.

Bevétel növelés. Az egyszerűbb lépésig, a költségeik kontrollálásáig sokan eljutnak. Ám egyben annak is jelentőséget kell tulajdonítanunk, hogy milyen módon juttathatjuk magunkat további bevételekhez. Tudunk-e túlórát vállalni (amit ki is fizetnek) vagy valamilyen másodállást? Vida Ágnes, bár sok tekintetben a kisgyermekes anyukákhoz szól, mégis rengeteg használható ötlettel szolgál mindazok számára, akik szeretnének alacsony költségekkel jövedelem kiegészítéshez vagy teljes időben működtethető saját vállalkozáshoz jutni. Bátran nézzünk utána ajánlásainak és kezdjük el a képességeinket, az időnket a magunk javára kamatoztatni.

Pénzügyi ismereteink bővítése. Változtassunk a pénzzel kapcsolatos gondolkodásmódunkon. Robert T. Kiyosaki könyvein keresztül például nagyszerű képet kaphatunk egy újfajta vélekedés elsajátításáról. Ő elkötelezett híve a pénzügyi intelligencia fejlesztésének. Megtanulhatjuk, hogy az anyagi helyzetünk a mi felelősségünk. Ma már nincsenek biztos állások, a szociális háló igen ingatag, ezért az a legjobb, ha a magunk kezébe vesszük pénzügyi stabilitásunk működtetését. Ne várjunk rá, hogy az állam majd helyettünk megteszi és gondoskodik rólunk. Nem fogja megtenni. Ne legyen bennünk ez a nekünk ez vagy az jár mentalitás. Mert ahogy a klasszikus vicc is élcelődik vele; "járni jár, csak nem jut". Egyedül a mi dolgunk stabilizálni pénzügyeinket.

Kölcsön és hitelkártya. Addig nyújtózkodjunk, míg a takarónk ér, tartja a mondás. Ne kérjünk kölcsön. A kölcsönkérés megmérgezi a kapcsolatokat. Főleg akkor, ha nem tudjuk időben visszaadni. Még a 2 pasi meg egy kicsi főhőse is ismeri ezt az aranyszabályt, és amikor a pancser öcs kölcsönt szeretne kérni, ilyesmit válaszol; „kölcsön nem adom, mert csak viszályt szül, ha nem fizeted vissza, inkább odaadom a pénzt.” Ez okból a hitelkártya is egy óriási veszélyforrás. Kiyosaki messze óva int tőle mindenkit. Ha olyan emberek vagyunk, akik nem tudják kordában tartani a költéseinket, akkor ez valóban egy rémálom. Azonban ma már igen jó konstrukciójú hitelkártyák elérhetők a piacon. A vásárlások utáni visszatérítésekkel egész kellemes összegeket takaríthatunk meg. Szerintem intelligens lehetőség, ha egy napi használatban lévő banki termék némi pénzt fial a részünkre. Ezek nem hatalmas pénzek, de kitermelik mondjuk az éves kártyadíjat, és levásárlásokra is használhatók. Az sem elvetendő, hogy így nem a mi pénzünk áll a költéseinkben, hanem a banké. Okosan és élelmesen akár kisebb pénzeket is megkereshetünk ezekkel a kártyákkal. Arra nagyon figyeljünk, hogy mindent fizessünk vissza időben a számlánkra, különben a késedelmekkel igen sokat bukunk. Egyébként minden számlára, csekkre vonatkozóan Kiyosaki azt mondja; „ne fizessünk határidő előtt”. Ne adjuk oda idejekorán a pénzünket, hogy mások használják. Használjuk inkább mi, ha tudjuk. De azért amikor szükséges, akkor rendezzük a tartozásainkat.

Megtakarítás. Andrew Matthews szerint; „Először tegyél félre, és csak azután költs!” Sajnos ez a büdzsé, a legutóbbi gazdasági világválság kirobbanását követően, sok családnál megszűnt. A hirtelen jött plusz költségek felemésztették. De fontos ügyködnünk rajta, hogy legyen félretett pénzünk. T. Harv Eker A milliomos elme titkai című könyvében olvastam anno egy kiváló gyakorlatot, hogyan takarékoskodhatunk. Primitíven egyszerű, talán épp ezért oly hatásos. Minden nap a zsebünkben lévő aprót dobjuk be egy dobozba. Mindegy mit találunk ott a pár 10 Ft-tól, egy kisebb bankóig, de nap nap után tegyük bele egy lezárt dobozba. A dobozt elláthatjuk az anyagi helyzetünkre vonatkozó motiváló feliratokkal, ez növeli az adakozási kedvüket. Majd meglátjuk milyen könnyedén félre tudunk tenni. A benne lévő pénzhez ne nyúljunk, ne nyissuk fel a dobozkát, mert a vagyonosodásunk fontos eleme, hogy csak valóban értékes dologra költhetjük majd el azt, ami összegyűlt.

Mehetnénk tovább a befektetések irányába, de a mindennapi életünkben a legtöbbünknek az alapokra és annak továbbfejlesztésére van szüksége. A kiinduló pont pedig az okos pénzkezelés, a túlköltekezés megszüntetése, és egy kis plusz felhalmozása. Ezt követheti majd a következő szint, amikor az ember elkezd nagyobban gondolkodni. De minden nagyban gondolkozás kicsiben kezdődik. Egy kis gondolkozásbeli változtatással. Kezdjünk el másként elmélkedni a pénzről és meglátjuk, teljesen átalakul a pénzzel kapcsolatos hozzáállásunk, ami magával hozza az anyagi helyzetünk javulását is. Mert a pénz csupán egy eszköz, ahogy ezt Gárdonyi Géza is mondta; „A pénz csak arra való, amire a kenőcs a kocsira: ne nyikorogjon.”


Ha egyetértesz a rendezett pénzügyekkel, és tetszett ez a poszt, akkor oszd meg másokkal is.