Nem vagyunk egyedül

Kiken és miken múlik a sikerünk?

„Jegyezd meg jól: amit elérsz, soha nem egyedül éred el!” (Dynamo) 
business-people-teamwork_freepik.jpg
Divat arról beszélni, hogy valaki megcsinálta magát. Önerőből lett milliomos, sikeres, híres. Hemzseg a világ ezektől a történetektől. Az emberek pedig keresik benne magunkat, az önazonosságukat, és igyekeznek működő példát állítani maguk elé. De vajon igaz mindez? Tényleg egyedül csinálták az egészet? 

Ami igaz. Annyiban valós és vitathatatlan a helyzet, hogy az adott személyre szükség volt a siker eléréséhez. Ő nem vonható ki a képletből, és talán nem is cserélhető le. A sikerében benne van minden, amin addig keresztül ment és megélt. Ezzel együtt lett az, ami vagy az, aki. De azt azért nehezen hihetjük, hogy mindent egyedül ért el. Hiszen valószínűleg valaki látott benne fantáziát, esélyt adott neki, felfigyelt a személyiségére, tehetségére és vevő lett a szolgáltatására, termékére. Ide el kell jutni, bárhonnan induljunk is. 

Az alapok. Elképzelhető, hogy a kezdeti lépéseknél kapunk valakit magunk mellé. Egy jó tanárt, vagy szülőt, aki megalapozta a jövőbeni eredményeinket. Ez úgy is megtörténhet, hogy az így szerzett erényeknek köze nincs ahhoz a területhez, amiben később győzelmet arattunk. Valamikor megtanították nekünk, mit jelent a kitartás, az elszántság, a lojalitás, melyek a helyes kommunikáció alapjait, és ezeket, amikor eljött az ideje felhasználtuk. Teljesen rendjén van, de ne felejtsük el, honnan, kitől indultunk. Akkor sem, ha nagyon régen volt. 

A pénzember. Az is megeshet, hogy elég jó helyre születtünk és az anyagiak nem jelentettek és jelentenek kihívást. Kiváló iskolák, fizetős magánoktatás, hozzáférés drága eszközökhöz. Számtalan módon pallérozhatjuk tudásunkat, közülük sok pénzbe kerül. Ha valaki hajlandó finanszírozni az oktatásunkat, hatalmas előnyre teszünk szert. Rengeteg cég, magánszemély invesztál a fiatal generációba. Lehetőséget biztosít a számukra, hogy kiteljesedjenek, bővítsék az ismereteiket. De ugyanez történik, amikor befektetőket találunk az ötletünkhöz. A pénz kinyitja a győzelem kapuját. 

Megfelelő társak. Olykor nem egyedül vágunk neki egy feladatnak, projektnek. Bőven találunk példát rá, hogy egy adott társaság nekivágnak egy ötlet megvalósításának, aztán útközben lemorzsolódnak közülük. Változnak a célok, eltérések adódnak etikai kérdésekben, különbséget okoz, ki, meddig hajlandó elmenni a megvalósítás érdekében. Ne felejtsük, mindennek ára van. Talán áldozatokat követel tőlünk, hogy a csúcsra feljussunk. Ha az út végére magunkra is maradunk, ez egy folyamat része, melyben azon személyeknek is fontos szerep jut, akik időközben elmaradtak. A kollégáink, alkalmazottaink ugyanúgy hozzájárulnak a sikerünkhöz, a rendszeres, megbízható munkájukkal. És azokról se feledkezzünk meg, akik az üzleti partnereink, legyenek azok beszállítók vagy éppen vásárlók. Mind olyan társak, akikkel együtt mondhatjuk magunkat eredményesnek. 

Negatív táplálék. Van, akinek azért sikerül, mert olyan közegben nő fel, ami visszahúzza. Az emberek a környezetében nem támogatják, sőt, bántják, sanyargatják, gúnyolják. Óriási erők buzognak a kitörés gondolatában. Valamit magunk mögött hagyni, levetkőzni, megszabadulni tőle örökre. Változást generálni, amely a hozzánk hasonló sorsúaknak reményt nyújt, megnyitja egy jobb élet lehetőségét. Azoknak, akik rosszul bánnak velünk, ugyanúgy részük van az elért eredményeinkben, mint, akik támogatnak. Tőlük is tanultunk, ellenállásuk dacára is véghez vittük. 

Jókor, jó helyen. Szükségünk van még a helyzeti előnyre. Akkor és ott legyenek meg a haladást segítő körülmények. Lehetünk programozó zsenik, ha nem jutunk géphez, hogy dolgozzunk rajta. Rendelkezhetünk lenyűgöző sofőri képességekkel, ha nincs esélyünk beülni egy versenyautóba. Ha csak az autó és motorsport királykategóriáit nézzük, a Forma 1-ben 20 pilótának van hely. Bármivel foglalkozunk is, az időzítés és a helyezkedés meghatározó. Ezt is elősegíthetik a kapcsolataink. Ha az érintett területen nagyobb ismeretségünk van, esetleg befolyásos személyekhez is eljutunk, akkor az közelebb visz az ideális helyzethez.

Családtámogatás. Fentebb már esett szó arról, amikor nem támogató, akár toxikus miliőben élünk. A családunk is lehet hátráltató tényező. És nyújthat kiváló háttértámogatást is. Felnőttként a férjünk, feleségünk és a gyermekeink is kulcsfontosságú, hogy pártolják az ambíciónkat. Ha ők mellettünk állnak, tetemes terhet vesznek le a vállunkról. Megértik, miért küzdünk és ahogy, mi többet vállalunk a célunk érdekében, ők többet vállalnak a családi ügyek terén. Ez közös megállapodáson kell alapuljon, önkéntes és segítő alapon, de hosszú távon nem mehet a családi boldogság rovására. 

Beláthatjuk, sokaknak része van a sikerünkben. Számíthattunk vagy számíthatunk rájuk a mai napig. Velünk vagy ellenünk dolgoztak, de a történetünk alkotóelemévé váltak. Visszakanyarodva a cikk eleji gondolathoz, természetesen nekünk is oroszlán részünk van a dicsőségben. Nélkülünk sem működne. Ám a siker mindig egy széles körű kooperáció során valósul meg. Jusson ez eszünkbe, amikor legközelebb a saját mellünket döngetjük a nagyságunk láttán. Kísérjen a józan de építő megítélésben Yoko Ono gondolata: „Az álom, amit egyedül álmodunk, csupán álom marad. Amit viszont közösen álmodunk meg, az a realitás.” 

 

 

Ha tetszett ez a cikk, értékeld a körülötted élők tetteit, amelyek elősegítik a te sikereidet is!
És olvass el még pár cikket, akár nyomtatott formában is! 

Fotó: freepik