A férfi agy és a női agy

A gondolkodásunk, a cselekedeteink nemesítenek

„Férfi és nő. Hogy érthetnék meg egymást? Hisz mind a kettő mást akar - a férfi nőt - a nő férfit.” (Karinthy Frigyes)
brain_artificial-intelligence-2228610_960_720.jpg
Agyunk az egyik legkomplexebb szervünk, a maga több milliárd idegsejtjével és azok további kombinációival. Kezdetben az emberi agyat csupán az eltávozottakon elemezhette, kutathatta, boncolgathatta a tudomány. Ezért anatómiailag feltérképezhettük ugyan, de a működése sokáig nagy rejtély maradt. Csupán az elmúlt évtizedekben, az olyan digitális képalkotó eljárásoknak, mint az MRI vagy a CT, köszönhetően kezdhettük el megfigyelni az elő szürkeállományunk funkcionalitását. Így nyerhettünk betekintést abba, hogy agyunk mely területei, miért felelősek. Egyben tanulmányozhattuk, hogy a két nem agytevékenysége mennyire eltérő. Nagyon.

Máshol beszélünk. A kutatások közben bizonyossá vált, hogy bizony a férfiak és a nők agya különböző képen működik Egészen más területeket vesz igénybe az egyik és a másik nem a fejében azonos tevékenységekhez, dolgokhoz. Vegyünk konkrét példákat. A beszédközpont a férfinál a bal agyfélteke kizárólagos hatásköre, míg a nőnél ez mindkét félteken megtalálható, szétszórtabban, több helyen, kevésbé központosított formában. Ezért van, ha egy baleset során egy férfinak megsérül az agya bal része, problémái adódhatnak a beszéddel, de akár teljesen el is veszítheti a verbális kommunikációs képességét. Nőknél egy hasonló baleset során kevésbé drasztikus a helyzet, hisz ők agyuk mindkét oldalát használják a társalgáshoz.

Érzelmi eltérések. Az emócióknál dettó ugyanez figyelhető meg. Míg a férfinél két jól elkülöníthető helyre koncentrálódik, jórészt a jobb féltekén, az érzelmi agytevékenység, addig a másik nemnél szintén elszórtan, számos helyen megtalálhatjuk ezeket az eltérő méretű pontokat, mindkét féltekén. A gyengébb nem ezért tud a legkülönbözőbb teendők közben elérzékenyülni. Jóval élénkebb az ő érzelmi reakciójuk. Mondjuk a férfiaknál ez nevelési szinten is korlátozódik, gondoljunk az "egy férfi nem sír" szülői jó tanácsra.

Tájékozódási pontok. Hogy hozzunk egy ellenpéldát is, nézzük meg a térbeli azaz vizuális ingerek hol koncentrálódnak a két nem agyában. A nőnél ez szinte alig található meg, így nem meglepő, hogy az ő tájékozódási, térképolvasási képességei korlátozottak. A férfi agy viszont ebben rendkívül erős, már csak az ősi vadászösztönei végett is, ezért háromdimenziós képalkotásban, tájékozódásban a férfi ügyesebb, tehetségesebb, rátermettebb. De ezek a példák most sem arra hivatottak, hogy a különbözőség okán értékesebbnek vagy értéktelenebbnek tituláljuk valamelyik nemet. Inkább arra hivatottak, hogy lássuk miért alakultak ki a sztereotip vélekedéseink a másik nemről.
brain_couple-3254074_960_720.jpgDobozok. Jól szemlélteti a nemek gondolkodásbeli eltérését a dobozos elméleti megközelítés. A pasik kizárólag dobozokban tudnak gondolkodni. Az ő fejükben egy jól átlátható rendszer van, ahol mindennek megvan a helye. Az egyik dobozban a munka van, a másikban a testedzés, a harmadikban a barkácsolás, aztán a gyerekek, a tv nézés, a grillezés rejtelmei, a házimunkák apró dobozkája és így tovább, és így tovább. A férfi szereti a rendet a fejében, ezért általában egyszerre egy doboz tartalmával foglalkozik. Nem képes megosztani a figyelmét. Ha főz, akkor csakis főz. Ne várjuk el tőle, hogy közben telefonon csevegjen valakivel. A nő fejében nyoma sincs dobozoknak. Nála mindenféle mindenfelé megtalálható. Ez nem jelenti azt, hogy fejben rendetlen, mert ő mindent megtalál. Egyszerűen csak csapongó, egy pasi számára már-már követhetetlenül. Amikor a nő beszél, akkor képes két egymástól homlokegyenest eltérő témát egy mondaton belül felhozni, majd egy harmadikat is belekeverni. Ez nőtársai számára tökéletesen követhető, de egy fickó csak pislog, hogy most akkor melyik dobozban is vagyunk. Ő nem viseli el a szerteágazottságot. A nő nyugodtan főzhet, megetetheti a gyereket, miközben a barátnőjével csacsog a telefonon és az éppen futó romantikus sorozat minden történését is követi. Ez elképesztő teljesítmény!

Külső és belső. Ebből a nagyon másfajta gondolkozási sémából is sejthető, hogy a két nem teljesen más módon érzi jól magát a bőrében és másként rendezi a kihívásait. A nő kitárulkozóbb, a lételeme a kapcsolat, a kommunikáció, az emberek visszacsatolása, reakciója, és mind az ebből fakadó érzelmek. Ellenben a férfi inkább belsőleg dolgozik. Nem mutatja ki az érzelmeit, kevésbé kommunikatív, magába fordul. Amikor egy pasas tekintete a messzi távolba réved, akkor komolyan gondolkodik valamin, talán épp egy jelentős problémára keresi a megoldást. A nő ezt látva, azt hiszi megsértődött a másik, mert szótlan és komor. Magából indul ki, hogy a kibeszélés már önmagában is alkalmas a gondok feloldására. És ez a csavar a párkapcsolatok történetben, ahol mindkét fél a saját lencséjén keresztül mérlegeli a valóságot. Önnön igényeihez igazítaná a társa viselkedését, és mivel az nem felel meg az általa elvártaknak, tévesen ítélkezik. Levonja a hibás tanulságot, „már nem szeret”, „nem vagyok elég jó”, „már nem tisztel” és hasonlók.

Szerencsések vagyunk. Mert már sokkal többet tudunk a férfi nő kapcsolatokról és különbségeinkről, mint elődeink. Jó nekünk, ha használjuk a tudást. Egy ilyen cikk korlátozottságában épp csak kapirgálja ennek a témának a felszínét. Ám arra pont elég, hogy kedvet ébresszen tovább tájékozódni és formálja a gondolatainkat. Amikor felismerjük, hogy az egyik félnek a tárgyak, a kütyük, a problémák megoldása, a saját határainak feszegetése a lényeg, míg a másiknak az érzelmek, az emberek, a társaság, akkor megértjük azt is, miért fontos egy férfinak a kocsi és miért fontos egy nőnek inkább egy romantikus vacsi. Ennek tudatában elfogadóbbak, toleránsabbak lehetünk a párunkkal. Megadhatjuk neki is és magunknak is, ami a nemünk szerint jár. Mindezt kevesebb vita, konfliktus, több harmónia, öröm és szeretet kíséretében. Törekedjünk Müller Péter javaslatát megfogadni; „Férfi és nő között sokféle feszültség lehet, melyet meg lehet oldani a férfi, de a nő igazsága szerint is. A két "igazság" nem ugyanaz, mert más szemmel nézik a világot, s a maguk módján mindkettőjüknek "igaza" lehet.”
brain_heart-2356621_960_720.png

Ha tetszett ez a poszt, akkor csatlakozz az oldal követőihez, hogy első kézből értesülj az új bejegyzésekről.

Fotók: Pixabay