A változás egy életre szóló kaland

Légy jobb mindhalálig

A nem szeretem feladatok elvégzése

Tegyük kellemesebbé a kellemetlen elfoglaltságokat

„Néha a dolgok az életben egy kicsit könnyebbek, egy kicsit élvezetesebbek, ha nem állunk nekik olyan nagyon ellen.” (Tasmina Perry)
pexels-andrea-piacquadio-3777572.jpg
Az élet nem fenékig tejfel és nem is habos torta. Sőt, a kerítés sincs kolbászból. Ezt felismerni olyan, mintha citromba harapnánk. Van egy csomó dolgunk, amelyet utálunk csinálni, mégis foglalkozunk velük. Kötelességből, becsületből, kényszerből. Sokat lendíthetünk a közérzetünkön, ha megpróbáljuk élvezetesebbé tenni ezeket a teendőket.

Tovább olvasom

Miért nehéz váltani?

6 tényező, amely problémássá teszi életünk változásait

„A változás egyik törvénye az, hogy amint valami újjal próbálkozunk, valahol ellenállásba fogunk ütközni.” (Michael Bungay Stanier)
pexels-andrea-piacquadio-3785078.jpg
Az életünk adott ütemben zajlik. Változtatunk néhány akkordon és rögtön kiesünk a ritmusból. Ezért ritkán dúljuk fel a jól megszokott kerékvágást. Ám van, amikor nem lehet tovább halogatni és váltani kell bizonyos területen. Változtatni a már elviselhetetlen munkahelyünkön, saját lábunkra állni egy vállalkozással, esetleg lezárni egy haldokló párkapcsolatot. Milyen dolgok nehezítik meg a váltást?

Tovább olvasom

A személyes hírnév hatása

Jó vagy rossz hírű emberek vagyunk?

„20 évbe telik felépíteni a jó hírnevet, és mindössze 5 percbe, hogy leromboljuk.” (Warren Edward Buffett)
robin_higgins_pixabay.jpg
Ahogy mindannyian vezetők vagyunk, úgy mind rendelkezünk hírnévvel is. Az ebben rejlő erő kézzelfogható eredményeket jelent. Mennyire vagyunk tudatában a rólunk kialakított képnek, illetve mennyire szándékosan formáljuk azt? Óriási előnyt jelent, ha ügyelünk a jó hírnevünkre.

Tovább olvasom

A könnyű út csábítása

Mi történik, ha mindig a könnyebb utat választjuk?

„Nekem azt tanították, hogy a haladás útja se nem gyors, se nem könnyű.” (Marie Curie)
lorri_lang_pixabay.jpg
Úgy vagyunk összerakva, hogy a kisebb ellenállás irányába haladjunk. Az elérhető kényelem, az egyszerűség és az azonnali jutalom sokkal vonzóbb, mint az erőfeszítés és a küzdelem. Ám folyton a könnyebb utat választva sok mindent elveszítünk, sok mindenből kimaradunk. Nézzünk, mi történik, ha rendszeresen így viselkedünk.

Tovább olvasom

Mit ér a szavunk?

Megéri megígérni és megtartani

„Álljunk ki a jó ügyekért, legyenek azok kicsit vagy nagyok, és mindig tegyük, amit megígértünk.” (Reuben Mark)
pexels-moose-photos.jpg
Az ígéret szép szó, ha betartják. Mennyire tulajdonítunk jelentőséget ennek a bölcseletnek? Részét képezi a szellemiségünknek és ezáltal a hétköznapjainknak vagy sem? Célszerű végiggondolni mit is nyújtunk, amikor ígéretet teszünk és megtartjuk. És mit akkor, ha nem.

Tovább olvasom

A hallgatás következménye

Amikor nagyon kéne, mégsem beszélünk

„Ha az emberekben megvan a kellő bátorság, hogy elkezdjenek őszintén beszélni, hihetetlen változás áll be.” (Stephen M. R. Covey)
pexels-andrea-piacquadio-3768723.jpg
Sokat jártatjuk a szánkat feleslegesen. Nem véletlenül születtek olyan mondások, mint hallgatni arany, vagy két fülünk van és egy szánk. Mások meghallgatása és a figyelem fontos alapok a minőségi kommunikációban. Azonban vannak helyzetek amikor illene megszólalni. Ha nem tesszük, a saját hitelességünket veszítjük el.

Tovább olvasom

Hol vagy szeretet?!

Megtalálható a párkapcsolatból eltűnt szeretet?

„A kezdeti felfokozottság csökkenése nem a kapcsolat végét, hanem a tartós működés kezdetét jelenti.” (Füredi Krisztián)
sharon-mccutcheon-567854-unsplash.jpg
Elfoglaltnak titulált világunkat joggal érezhetjük kissé értékvesztettnek. Sok a látszat, a félrevezetés, a gyűlölet, a hazugság, miközben ki sem látszunk a teendőkből. Ezt megsínyli a párkapcsolatunk is. Ott is felüli a fejét a kétely, a felelőtlenség, az időhiány. Nem véletlenül véljük úgy, hogy a szeretetet elvesztettük valahol félúton. Talán megállhatunk, visszamehetünk és megkereshetjük.

Tovább olvasom

A szívességek földjén

Kis figyelmes tetteink következménye

„Nincs az a figyelmesség, legyen bármilyen kicsi, ami kárba veszne.” (Aiszóposz)
pexels-andrea-piacquadio-3769981.jpg
Naponta érintkezünk emberekkel. Erről szól az életünk. Minden kontaktus esetén lehetőségünk van kedvező benyomást tenni, kedvező irányba befolyásolni a pillanatnyi szituációt és ezzel ápolni a kapcsolatot. A kérdés, hogy kihasználjuk-e ezeket a lehetőségeket?

Tovább olvasom

A menekülő ember

Miért rohanunk keresztül az életen?

„A menekülés soha nem a végpont, mindig csak a tétovázás elnyújtása.” (Daniel Glattauer)
remi-jacquaint-unsplash.jpg
Az idő kíméletlen, a maga megállíthatatlan tempójában halad. Gyorsnak tűnik, mert néha azon kapjuk magunkat, hogy nem jut idők mindenre, amire szeretnénk. Valójában rohan az idő vagy inkább mi szaladunk folyton valahová? Szaladunk, mintha menekülnénk valami elől.

Tovább olvasom

Személyes árfolyam növekedés

Hogyan váljunk értékesebbé magunk és környezetünk számára?

„A gondozatlan tudás és képesség ugyanúgy értékét veszti, mint bármely más vagyontárgy – méghozzá meglepő gyorsasággal.” (David Maister)
pexels-andrea-piacquadio-3768126.jpg
Milyen különösek vagyunk. A megszerzett javakkal értékeljük az életünket. Jobb állás, zsírosabb fizetés, nagyobb, gyorsabb autó, tágasabb ház, drágább és modernebb kütyük tömkelege. Közben gyakorta elfeledkezünk a legértékesebb vagyonunkról, a saját személyiségünkről.

Tovább olvasom