Mi vagyunk az előny

A valóban megbecsült ügyfél értéke

"Mi nem tanítjuk meg az embereknek, hogyan legyenek kedvesek. Egyszerűen kedves embereket veszünk fel.” (vállalati szlogen)
silhouettes-616913_960_720.jpg

Bizonyára mindenki ütközött már falakba ügyintézés kapcsán. A bürokrácia, a komplikált ügyvitel, a modern emberi életmód elengedhetetlen kelléke. A „kedvencem”,amikor beszélünk valakivel, de mintha nem is ember lenne, hanem egy gép, ami előre betanult szöveget szajkózik. És mi sem emberek vagyunk a szemében, hanem egy ügyfélszám, egy azonosító, amelyet a megfelelő matematikai műveletekkel rendezni lehet. Hol marad az együttérzés, a segítő szándék, a személyes emberi hangnem? Bizonyos cégek szemléletében valóban nincs szükség ezekre. Mégis újra és újra megmutatkozik, hogy a siker egyik fő lételeme az ember.

Nem olyan rég történt, hogy felhívtak a bankomtól. Sejtettem miért, hisz pár nappal előtte levelet is kaptam tőlük. Meg akartak bizonyosodni arról, megérkezett-e a nekem szánt személyi kölcsönös ajánlatuk. És persze érdeklődtek hasznát tudom-e venni ennek a nagyszerű lehetőségnek. Mondtam a telefonos kollégának, nagyra értékelem, hogy megbecsült ügyfélként – az ilyen típusú levelek nyitó mondatára hivatkozva – tartanak számon. Nekem is vannak sokra tartott közeli barátaim, válaszoltam, még sem azzal fejezem ki a nagyrabecsülésem, hogy megpróbálom őket eladósítani. Ha például azzal keresnének meg, hogy indítanak egy pénzügyi intelligenciát fejlesztő képzést és részt vehetek rajta akkor valóban érezném a fontosságom. De van egy ötletem, folytattam. Beszéljen a vezetőjével, mutassák meg, hogy tényleg megbecsült ügyfél vagyok. Két munkanapon belül találjanak ki egy ajánlatot a részemre, amitől igazán érzem a megbecsültséget, és hívjanak vissza. Ezzel egyrészt érezni fogom a valós elismerésüket, másrészt ez jól reprezentálja majd a vezetője szakmai hozzáértését is. Ha nem hív, az is sokat mondó üzenet lesz. Észrevehető volt a finom mosoly a vonal túl végén, mikor kellemesen búcsút vettünk. Talán nem vett túl komolyan a hölgy, pedig egyáltalán nem vicceltem. Mondanom sem kell, nem hívtak vissza.

A multinacionális cégek esetében ez a bevett módszer. Az egyén másodlagos, a nagy számok törvénye működteti a fogaskerekeket. Ha kellő számú ügyféllel dűlőre jutnak, akkor a többiek csak járulékos veszteségek. Átlag ajánlatok, átlag marketing módszerek, átlagosan prezentálva. Így a legkisebb a hibaszázalék. Ez érthető a részükről.  

Az előny azonban nálunk van. Sőt, mi magunk vagyunk az előny. Az egyéniségünk, az egyediségünk. Merjünk élni vele. A nagy cégek épp ezt nyomják el. Bele kell simulni az arculatba, nem lóghatunk ki. Érdekes, amikor munkatársat keresnek, gyakran fő szempont az innovatív hozzáállás. Azonban erre csak adott korlátokon belül van szükségük, amíg az ő aspektusukból szolgáljuk a vállalat érdekeit. Ez pedig elég szűkös mezsgye.

Arra biztatok mindenkit, merjen kilépni a skatulyából, merjen önmaga lenni. Miért ne állhatna fel bármelyikünk egy állásinterjú végén azzal a búcsúmondattal; „örültem, hogy megismertem cégüket, majd értesítem, hogy Önöket választottam-e”. Legyünk eredetiek. Ha pedig nem multiban gondolkodunk, hanem kisebb cégben, vagy saját vállalkozásban, akkor olyan privilégiumaink lehetnek, amelyek közel hozzák hozzánk a kuncsaftokat. A teljesség igénye nélkül szemezgessünk ezekből.

Személyes hangnem. Közvetlen hangot üthetünk meg a vevőinkkel. Beszélgessünk velük, ismerjük meg őket, legyünk tisztában az igényeikkel, a szokásaikkal, és alkalmazkodjunk ezekhez. Ha a szakmai témákon kívül, némi privát ismerettel is rendelkezünk róluk, és érdeklődést is mutatunk az életük iránt, az külön értékelendő. A személyesség fokozza az irántunk illetve cégünk iránt tanúsított lojalitást.

Rugalmasság. Ismerve az ügyfeleinket, flexibilisebben alakíthatjuk az ajánlatainkat, az árainkat, a szolgáltatásainkat, illetve formálhatjuk a termékeinket. Rájuk szabhatjuk a kínálatunkat, és egyedi kívánságok teljesítésére is lehetőségünk nyílik.

Ügyfélszolgálat, elérhetőség. A vásárlást megelőzően nagyon sok kérdés merül fel az emberek fejében. Ezek egy részét nagyszerűen lehet kezelni egy honlapon található gyakran felmerülő kérdések menüponttal. Azonban még nagyszerűbb, ha szakértőn és türelmesen tudjuk megválaszolni a laikus felvetéseket is. Nem csak profinak tűnünk, hanem visszakérdezésekkel elkezdhetünk kiépíteni egy kapcsolatot, ami a kedvező benyomáson túl, megalapozhatja a jövőbeni partneri viszonyunkat is.

Hatékony problémakezelés. Erről a pontról született már korábban egy részletes bejegyzés, ezért ebbe most nem megyek bele mélyebben. Azt viszont fontos megjegyeznünk, hogy ne egyszeri vevőket generáljunk. A visszatérő ügyfelek alapozzák meg a jó hírünket, és üzleti stabilitásunkat. Ezért gondosan foglalkozzunk azokkal, akik a gondjaikkal keresnek meg, még ha az triviálisnak tűnik is. Ez kritikus pont, melyen sokan elbuknak.

Vida Ágnes ír arról egy könyvében, hogy a hazai kisvállalkozások adják a munkahelyek 75%-át és a GDP felét. Ráadásul úgy, hogy bőven a bennük lévő lehetőségeken belül teljesítenek. Átlagosnak lenni megélhetést biztosít. Átlag fölött teljesíteni igazi sikert jelent. Ne elégedjünk meg az átlaggal! Több van bennünk. Adjunk teret a bennünk lévő egyéniségnek. A siker egyik fő kulcsa az emberek és a köztük lévő kapcsolatok. Embernek lenni, és embernek tekinteni.


Ha tetszett a poszt, akkor előnyödre válhat, ha csatlakozol a követőkhöz.