Már ennyi az idő?

5 pont, hogy legyen időnk mindenre, ami számít

„Az időnek egyetlen oka van: minden nem történhet egyszerre.” (Albert Einstein)
pexels-photo-404972.jpeg
Úgy érezzük sosincs időnk semmire? Pedig pont annyi percet kapunk naponta, mint bárki más. Egy másodperccel sem kevesebbet. Akkor mi a gond? A gondot csak az időnk kevésbé hatékony kezelése jelenti. Mit érdemes tudni az időről azontúl, hogy megállíthatatlanul ketyeg? Mit tegyünk, hogy minden számunkra lényegesre jusson belőle?

Teremtsünk időt. Mi felelünk a beosztásunkért. Csak arra lesz időnk, amire szánunk. Ha nem osztjuk be mi magunk, akkor jönnek majd a körülmények és megteszik ők. Azaz körülöttünk élők, a főnök, a gyerekek, a házastárs, a barátok, stb. Rendelkezzünk naptárral. Mindegy, hogy papíralapú vagy digitális, de legyen. Írjuk be előre a programokat, készítsünk helyet a munkának ugyanúgy, mint a családnak. Amit nem írunk be a naptárunkba, azt nem tartjuk érdemesnek a figyelmünkre. Amikor arra a kérdésre, hogy: "mit csinálsz holnap?", az a válaszunk, hogy: " nem tudom.", az egy dolgot jelent, hogy igazából semmit sem csinálunk. Napi terv nélkül csak csapódunk arra, amerre éppen a szél visz minket, de céltudatosak és produktívak nem tudunk lenni. Azzal is jó tisztában lenni, hogy mely feladatokat végezheti el más is helyettünk. Szabaduljunk meg azon tevékenységektől, amelyeket nincs szükség a mi jártasságunkra és mások is kiválóan megoldhatják.

Tartsuk az időt. A beosztásunkhoz ragaszkodjunk. Ne foggal körömmel, de határozottan. Ha megcsúszunk, akkor a napunk többi része is elúszik. Feszültség, rohanás, nagyobb hibaszázalék lesz a végeredmény. Kapaszkodjunk a pontos programjainkba, de tudjuk azt is mit engedhetünk el. Nincs rosszabb, mint a zsúfoltság és a tehetetlen hova kapjak érzés. Akad egy óránk és hirtelen nem is tudjuk mire használjuk. Szükség van az időnk és a tevékenységeink priorizálására. Timothy Ferriss szerint; „Az időhiány valójában a fontossági sorrend hiánya.”

Használjuk ki az időd. A halogatás a tett halála, szoktuk mondani. Amikor az aktív időnket elvesztegetjük a legértékesebb és legtermékenyebb napszakunkat áldozzuk fel. Miért? Csip-csup ügyekért? Kedvenc portáljaink olvasgatásáért? Közösségi oldalak böngészéséért? Legyünk hatékonyak, most csináljuk meg, amit kell. Indítsuk el a többlépcsős munkafolyamatokat. Ha választ várunk valamire, kezdjük ezekkel, mert amíg megkapjuk a visszajelzést haladhatunk a többivel. Nézzük meg mi az, amit elindíthatunk és amíg az egyik dolog megy a maga útján, mást is lebonyolíthatunk. A multitaskingban nem feltétlenül hiszek, de vannak olyan munkák, ahol párhuzamosan futtathatunk teendőket, mert azok nem igénylik az állandó jelenlétünket. Így adott idő alatt több mindennel végezhetünk. Gyorsíthatjuk a munkamenetet.

Becsüljük meg az időt. Üzletkötő berkekben gyakori tapasztalat, hogy a megbeszélt találkozók vagy 50%-át lemondják. Ennek kiküszöbölésére találták ki, hogy egy időpontra két megbeszélést is lefixálnak. Ha ez egyik találka ugrik, akkor még mindig ott a másik. Persze az is tanácsos, hogy mi is tiszteljük meg mások idejét. Ha mi nem tudunk részt venni egy egyeztetett találkán, akkor ezt mindenképp tudassuk, és ha lehet jóval a tárgyalás előtt, hogy tárgyalópartnerünk se készüljön feleslegesen. Legyen tartásunk, és ne engedjük, hogy packázzanak az időnkkel. Várjuk el az időnk megbecsülését és egyben becsüljük meg mi is másokét.

Élvezzük az időt. Gyakran ebben nagyon le vagyunk maradva. Biztosan ismerős, amikor dolgozunk és arra gondolunk most inkább a gyerekeinkkel lennénk. Vagy a családdal játszunk éppen, és az jár a gondolatainkban, hogy még nem fejeztünk be egy határidős és fontos melót. Mindig másutt járunk agyban, nem ott, ahol abban a pillanatban vagyunk. Változtassunk ezen, éljük meg a pillanatot. Ha dolgozunk, dolgozzunk testben és lélekben egyaránt, ha szórakozunk, akkor adjuk át magunkat a mulatság élményének teljesen. A flow-élmény lehetővé teszi, hogy minden napunkból kihozzuk a maximumot, ráadásul mélyebb benyomásokat szerezhetünk. A fókuszunk erőteljesebbé válik és mentálisan felszabadultabbak leszünk. Jobban érezzük magunkat a bőrünkben. Rick Pitino mondta; „Csodálatos ajándék, ha megtanulunk jelen időben élni - a múlt kudarcaitól és a jövő szorongásaitól mentesen. Mindig erre kell törekednünk."

Az idő kézzel ugyan nem megfogható, mégis maradandó nyomot hagy maga után. Kiül az arcunkra, megmutatkozik a gondolkodásunkban, és kiütközik minden elért, vagy el nem ért célunkon, eredményünkön. Számára a legapróbb csekélység is számít, hisz, bármi, amit a jelenben teszünk, annak a múltban nyoma marad és befolyással bír a jövőre. Amikor a számunkra lényeges ügyekre kihasználjuk az időt, akkor élünk a jelen erejével. Eva Stachniak megfogalmazásában; „A múlt, amely nem változtatható, messze van. A jövő, amely alakítható, még bizonytalan.” A jelen viszont itt van, és teljes egészében a miénk. A jelen használható.

 

Ha te is időben vagy és tetszett ez a poszt, akkor oszd meg másokkal is.