Az ötlettől a megvalósításig

8 lépés, hogy az elképzelésünk elérhető céllá váljon

„Rengetegen támadják az eredeti ötleteket, elsősorban azért, mert nekik olyan nincs. A tanároknak azt kellene megtanítaniuk, hogyan öntsék a diákok szavakba a jó ötleteket anélkül, hogy közben a helyesíráson aggódnának.” (Ruby Wax)
kaleidico-3v8xo5gbusk-unsplash.jpg
Tele vagyunk ötletekkel. Jobbakkal, rosszabbakkal, de ontjuk magunkból őket. És a legtöbbjüket vagy észre sem vesszük vagy nem vesszük komolyan. Nem lesz belőlük semmi kézzelfogható. Mi lenne, ha nekiállnánk és megvalósítanánk az egyiket?

Gondolkodjunk. Tegyünk fel praktikus kérdéseket. Melyik ötletünket ültetjük át a gyakorlatba? Miért pont ezt? Mit jelentene, ha meg tudnánk és mit, ha nem tudnánk megvalósítani? Meddig vagyunk hajlandók elmenni érte? Csupa olyan felvetés, amely mély töprengésre késztet. Ha a válaszaink nem elég elkötelezettek egy bizonyos ötlet irányába, akkor a beteljesítéséért sem fogunk mindent megtenni. Válasszunk másikat, addig, amíg megtaláljuk azt, amelyik érzelmileg is megragad és tettekre késztet.

Informálódás. Jöhet az adatgyűjtés időszaka. Szedjük össze mindazt, amire szükségünk van, hogy belevágjunk a megvalósításba. Az alapos tudakozódás az előkészítés kihagyhatatlan fázisa. Könyv, weboldal, folyóirat, de akár ismeretségek, személyes konzultációk során szerezzük be a lehető legtöbb ismeretet. Minden hasznos lehet a témában. Kezdve attól, mire van szükségünk, mi hiányzik még, vagy épp melyek a veszélyes és kritikus pontok, amelyek meggátolhatnak. Minél bővebb a tudásunk annál biztosabb lábakon állunk.

Jegyzeteljünk. Kezdjünk el írni. Alkalmazzuk a szabad írást, mint csapongó kreatív fantáziánk kivetülését. Bátran írjunk le mindent, ami az adott területtel kapcsolatban eszünkbe jut, belső kritika és kötöttségek nélkül. Szárnyaljunk a szabad asszociációk világában. Készítsünk jegyzeteket, ábrákat, rajzokat, bármit, ami vizuálisan segítségünkre lehet. Vegyünk egy jó nagy darab papírlapot és a saját ízlésünk szerint firkáljuk tele. Használjunk színeket, fotókat, bármit, ami csak eszünkbe jut, és amelyek jelentenek a számunkra valamit az ötlet kapcsán. Legyen minden a papíron, aztán majd utána kezdjük rendszerezni, szelektálni, összefésülni képzeletünk termését.

Névlista. Ha már benne vagyunk az írásban, akkor szedjük lajstromba azoknak a neveit, akik támogathatnak a tervünk valóra váltásában. Egyedül a legtöbb dologban lehetetlen eredményeket elérni, valószínűleg nekünk is jól jön a segítség. Ezek a személyek lehetnek meglévő ismerősök, de akár olyanok is, akikkel nekünk kellene felvennünk a kapcsolatot. A mai világban nagyon könnyű kapcsolatokat teremteni. Megvannak ennek a technikai feltételei, a többi csak a megfelelő kommunikáción múlik. Azt is tapasztaltam, hogy nagyon sok segítőkész emberre akadhatunk, ha merünk kérdezni tőlük. Keressünk partnereket, egy jó edzőt, egy kiváló mentort, vagy financiális támogatót, esetleg valakit, akivel gyakorlatban is együttműködhetünk.

Kidolgozás. A meglévők alapján készítsünk egy vázlatot. Ez már túl van az elsődleges brainstormingos fázison. Itt azokat a konkrétumokat vetjük papírra, ami feltétlenül kell a megvalósításhoz. Pontosabban a meglévő jegyzeteinket szedjük ráncba aprólékos tervezéssel. Kihúzzuk a felesleges dolgokat és megtartjuk a lényegeseket. Ez lesz a nagy célunkhoz vezető részletes útvonalunk, ezért nyugodtan az utolsó szögig írjunk fel mindent, aminek és akinek szerepe van a sikerünk elérésében. És lépésről lépésre felbonthatunk egy távoli célt részcélokra, amelyek akár napi szinten is ellenőrizhetővé teszik a haladásunkat.

Ütemterv. Ha elkészültünk a terv kidolgozásával, akkor az időbeosztás marad még hátra. Dátumokat kell a részletek mellé biggyesztenünk. Enélkül nehéz megmozdulni és még nehezebb követni a fejleményeket. Nem véletlen, hogy ha eddig nem, a legtöbben ennél a pontnál véreznek el. Mert egy dátum már számonkérhetőséget jelent. Talán csak magunkat kell felelősségre vonnunk, de az is elég kínos az önbecsülésünknek. Az időpontokkal válunk valóban tevékennyé. És ne ijedjünk meg tőlük, előfordul, hogy megcsúszunk, semmi probléma, módosítsunk a tervünkön. Még mindig jobb egy kicsit később elérni a vágyainkat, mint soha. Ne csak a végcél elérésének legyen meg a dátuma, mert az lehet oly messzi, hogy nem késztet minket munkára ma és holnap. A részcélok melletti közeli időpontok garantálják az eredményességet. Ezek sarkallnak munkára most, és ezek nyújtják a jó érzést, hogy apránként, és időben fellépünk egy-egy lépcsőfokra, ami közelebb visz a csúcshoz.

Cselekedet. Egy apróságot ne felejtsünk. Semmilyen aprólékos terv nem pótolja a cselekvést. Vegyük észre az intő jelet, amikor mélytengeri búvárként elmerülünk a tervezésben és nem akaródzik felbukkanni. Ilyenkor halogatunk. Ne féljünk, nem a tökéletes tervet kell megalkotnunk és végre hajtanunk, hanem az elég jót, amivel elérjük, amit szeretnénk. Vegyük észre azt is, amikor az elég jó tervünk időbeosztását állandóan módosítjuk. Néha késedelmet szenvedünk a szándékainkhoz képest, de ha mindig ez történik, talán nem a megfelelő ötletből szeretnénk műalkotást faragni. Nem teszünk érte, ergo nem igazán fontos.

Jutalom. Ugyanakkor, ha kis módosításokkal, de megyünk előre, rendszeresen jutalmazzuk meg magunkat. Ismerjük a klasszikus mondást, hogy nem csupán a cél számít, hanem az út, amin odajutunk. És ennek része, hogy folyamatosan ismerjük el magunkat, a kisebb célok elérésekor is. Persze fontos mivé válunk az utazásunk során, amint az is, hogy megveregessük a vállunkat. Akár feltüntethetjük a kidolgozott tervünkben is, hogy mely részcél elérésekor mivel jutalmazzuk meg magunkat. Egy vacsi, egy új ruha, egy mozi, színház, koncert, akármi, ami értékarányos a befektetett munkával és az eredménnyel.

Egy jó terv fél siker. A másik felét a belefektetett tevékenység adja. De el kell valamivel indulni. Amint azt Kemény Dénes találóan megfogalmazta: „Kevés, hogy önmagában csak álmaink legyenek, ha nincs jövőképünk, ha nem tűzünk ki konkrét köztes állomásokat, és ha nem tervezzük meg az odavezető utat, akkor csak nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem jutunk el a célig. Tervezés nélkül nem jutnánk el sehova.”

 

 

 

Ha hasznosnak találtad ez a posztot, akkor a jövőben legyenek sikeresebbek a célkitűzéseid. És kövesd az új bejegyzéseket a Facebook-on is.

Fotó: Kaleidico, Unsplash