Jobb párkapcsolatot akarok!

Miből látszik, ha tényleg teszünk a párkapcsolatunkért?

„Az emberekből általában nem az erő hiányzik, hanem az akarat.” (Victor Hugo)
photo_by_guiverg_from_pexels.jpg
Mindenben a nagy titkot keressük. Mindenki a nagy rejtélyes és mindent megoldó válaszokat várja. De a legtöbb esetben ilyenek nincsenek. Vannak helyettük egyszerű emberi dolgok. Amelyeket akár a családi kultúránkból is hozhatunk magunkkal. Vagy ha nem, akkor tanulhatók.

Nem technika. Ilyen ez a jobb párkapcsolat mizéria is. Léteznek működő módszerek, bevált stratégiák, amelyek serkentik és új életet lehelnek lelohadt románcunkba. De ezek egyike sem ér semmit, ha az alap hiányzik. Az kiindulópont pedig az akarat. Akarás nélkül megette a fene az egészet. Hiányában a legvadabb afrodiziákum sem fog tartós szenvedélyt lobbantani közöttünk.

Szeretném vagy akarom? Gyakran javítottak ki a szüleim gyermekkoromban, amikor azt mondtam, hogy akarom, arra, hogy szeretném. Mi is rendszeresen járunk el így a kislányunknál, mert barátságosabb kifejezés. Egyben erőtlenebb is. Tény, vannak helyzetek, ahol a szeretném kevés. Van, amit akarni kell zsigerből, és nem csak ímmel-ámmal, hogy hát szeretném. Ezek egyike a párkapcsolati jólét is. Akarat nélkül csupán álmodozás marad a harmonikus viszony. Az akarás megtestesül az alábbiakban

Döntés. Az elhatározás mindenek felett áll. Gary Chapman visszatérő gondolata, hogy a szeretet döntés kérdése. Nem az időjárástól függ, hogy bal vagy jobb lábbal ébredtem-e, és nem attól, hogy összevesztünk-e. A szeretet állandó. Az intenzitása változhat, ami normális, de attól még eltökélten irányul a kedvesünk irányába. És törekedhetünk rá, hogy minél magasabb legyen a szeretet szintünk. Ha eldöntöttük, hogy hóban, fagyban is szeretjük a kedvesünket, akárcsak a nyári kánikulában, akkor megszabadultunk egy mardosó problémától. Hogy a körülményektől függően minden nap döntenünk kelljen szeretjük-e a másikat vagy sem. Egyszer eldöntöttük és kész, legalább ezzel nem kell naponta foglalkozni.

Elkötelezettség. Az elköteleződés is a választásunkból fakad. A párunk iránti elköteleződés, mély belső erő, amely nem adja fel az első nehézségeknél. Mert könnyű együtt lenni valakivel, ha jól mennek a dolgaink, és nehéz, ha nem jól. Szintén könnyű a rossz időkben elcsábulni vagy legalábbis meginogni a hitünkben. Vajon jó falnak támasztottuk Cupido létráját? Megfelelő erkély alatt mutattuk be az erkélyjelentünket? A lojalitás mindig megmutatja hova tartozunk, és átsegít minket a kríziseken. Mert a nehézségek nem tartanak örökké, és a szeretet bevonásával meg is gyorsíthatjuk a problémák megoldását.

Erőfeszítés. Bocs, de ma nagyon kimerített a meló, fáradt vagyok, majd holnap. Oké, aztán lesz majd egy holnap, amikor arra érünk haza, hogy elköltözött tőlünk életünk szerelme. Kedveskedő ötleteket gyártani, időt szánni rá, hogy jól ismerjük a társunkat, kihagyhatatlan összetevők. Csak így adhatjuk meg számára azt, amit a szeretet megnyilvánulásának hívnak. De, ha szeretünk, ezek nem kényelmetlen vesződségek, hanem örömforrások. Kölcsönösen örömet lelünk egy meglepetés kiválasztásában vagy egy közös program megszervezésében. Ha nem is mindenben egyezik az ízlésünk, a másik boldoggá tétele biztosan minket is feldob. Nem is beszélve arról, hogy ha boldoggá tesszük a párunkat, akkor ő is igyekszik majd minél többször a mi kedvünkben járni. Igazi párkapcsolati nyer-nyer helyzet.

Cselekvés. Minden jó elképzelés hamvába holt, ha nem követi megvalósítás. Általában eljutni eddig az utolsó pontig nagyobb fáradozást jelent, ezért sokszor már útközben elakad a történet. Mire a cselekvéshez érünk, már túl vagyunk a nehezén, felöltődtünk, mert érezzük, hogy jön az élvezetesebb rész. Rövidesen látjuk tetteink eredményét, a kedvesünk boldogságát remélhetőleg. Mégis el kell jutnunk eddig. Ne csak álmodozzunk, hanem valósítsunk meg. Emeljük fel a kényelmes hátsónkat, dolgoztassuk meg az agytekervényeinket és tegyünk valamit. Biztosan lehetünk benne, hogy nagyszerű érzés lesz, amikor átéljük, hogy tevőlegesen pozitívan formáljuk a párkapcsolatunkat. Nem hagyjuk leülni, képesek vagyunk újra és újra megtölteni valami felpezsdítővel.

Minden az akaratunkon múlik. A fogyástól kezdve, a nyelvtanulásig vagy egy vállalkozás indításig minden, miért épp a jó működő párkapcsolat lenne kivétel? Akarunk-e egy igazán jó kapcsolatot? Azzal az emberrel, akivel most együtt vagyunk? Ha a válasz igen ezekre a kérdésekre, és valóban akarjuk, akkor szinte észrevétlenül megyünk majd keresztül vagy alkalmazzuk a fent felsoroltakat. És gazdagabbá válik majd az életünk ezáltal. Ahogy L. Stipkovits Erika megfogalmazta: „Életünk során legnagyobb kincseink a kapcsolataink. A szülő-gyerek kapcsolat (legyünk akár gyerekek, akár szülők), a testvérkapcsolat, majd a párkapcsolat, mind-mind alakítják, formálják életünket, hatással vannak egymás minőségére, és együttesen életminőségünkre. E kapcsolatok azonban nem csak minket formálnak, általunk is formálhatók.”

 

 

Ha tetszett ez a poszt, akkor oszd meg másokkal is, és látogass el legközelebb is az oldalra. Talán találsz valamit, amit el akarsz majd olvasni.

Fotó: GUIVERG, Pexels