Mi lenne, ha…?

Évkezdő kérdések, avagy gondolatmorzsák az újévhez

"Én állandóan azon merengek: mi lenne, ha - olyan utakat képzelek el, amiken még nem járt senki." (Jenny Han) 
medium-shot-woman-posing-with-question-marks_freepik.jpg
Túl vagyunk a hirtelen felindulásból, partival és alkohollal támogatott újévi fogadalmakon. Lenyugodva kicsit töprenghetünk megvalósítható célokon. Az egyik utolsó tavalyi posztban kérdésekkel hangolódtunk az ünnepekre. Most kérdésekkel melegítünk erre az évre. A mi lenne, ha még mindig jobb kérdés, mint a mi lett volna, ha? Szóval mi lenne, ha… 

...egy párhuzamos univerzumban élnénk? Divatosak a multiverzumok. A politikai életben ugyanúgy találkozhatunk párhuzamos valósággal, mint a Marvel univerzumban. A saját magunkat is elképzeljük egy alternatív élethelyzetben. Mit csinálnánk egy másik valóságban? Mivel foglalkoznánk? Milyenek lennének a kapcsolataink? Egyszerű kis agytorna, nagy képzelőerővel és a korlátlan lehetőségeink tárházával. Engedjük szabadon a gondolatainkat és bátran fantáziáljunk! Szakadjunk el a realitástól és ki tudja, talán ránk talál néhány kivitelezhető elképzelés. 

…megtalálnánk az ideális célt idénre? Olykor nehezen tűzünk ki célokat, mert félünk azok beteljesíthetőségétől. Vagy sokat markolunk és nem teszünk érte semmit, vagy túl keveset, hogy ne is nagyon kelljen semmit tenni. De ha őszinték vagyunk, biztos van az az ideális helyzet, amit szeretnénk valóra váltani. Mi lenne az a cél, ami illene hozzánk, amit teljesíthetőnek vélünk, amiért hajlandóak vagyunk dolgozni? Sőt, talán a konkrét tennivalókat is tisztán látjuk. Kis lépésekkel a vágyott eredmény felé. Bármit is tervezzünk, biztosak lehetünk abban, hogy már attól elégedettebb a közérzetünk, hogy elindultunk az irányába, hát még, ha valóra is váltjuk! 

...kicsivel többet tennénk? Rendszerint gátol minket, hogy nagyban képzeljük el a jövőnket. Túl nagy szavakat képzelgünk. Ezek aztán megbénítanak. Mi lenne, ha kicsiben kezdenénk? Mi az a piciny tett, változás, amit akár már ma meg tudunk tenni, anélkül, hogy megszakadnánk. Gyakran csak egy pici lökés kell, hogy beinduljon a szekerünk. Egy kis segítség a háztartásban, apró törődés a párkapcsolatunkban, parányi módosítás a munkánkban és máris haladunk előre. A pici siker meghozza az étvágyat és legközelebb már nagyobbat harapunk. Egy újabb változás, egy újabb cselekedet, amelyek újabb eredményeket hoznak. Nyugodtan kezdjük kicsiben! 

...valamiben jobbak lennénk? Bizonyára van olyan terület, ahol jobbak lehetnénk. Nem biztos, hogy ez olyasmi, amiben alapból rosszak vagyunk. Lehet olyan, ami már most is jól megy, de némi ráfordítással további sikereket generálhat. Ezen a téren tudunk a leghatékonyabbak lenni, mert kisebb energiát kell befektetnünk a javuláshoz. Ráadásul a kedélyünk is a kezdetektől pozitív, hiszen azzal foglalkozunk, amiben már most is jók vagyunk és csak még jobbak leszünk. Ez motiváló. De természetesen dönthetünk az eddigi hiányosságunk jobbításáról is. Mondjuk, eddig nem igazán töltöttünk időt a gyermekünkkel és ezen szeretnénk változtatni. Vagy vállaljuk a kevesebb tv-zést, és több beszélgetést. Esetleg napi fél órát töltünk mozgással az egészségünk megóvása végett. Ha jó okunk van bármely dologban jobbá válhatunk. 

...az erősségeinkre fókuszálnánk? Mindenkinek vannak erősségei ez kétségtelen. Az a kérdés, hogy mire használjuk ezeket? Egyáltalán használjuk-e? Már elgondolkoztunk, hogy miben javuljunk, most azon morfondírozzunk, hogy amivel már eleve rendelkezünk, azzal, mit kezdjünk? Az erősségeink kincsek, amelyek ott hevernek a fiókunkban. Elővéve őket eszközökké válnak és előnyhöz juttatnak minket. Hát éljünk velük! Legyünk akár jó kommunikátorok, kiváló stratégák, nagyszerű szervezők, példamutató vezetők, vagy jeleskedjünk bármi másban, olyan tudás birtokában vagyunk, amely minket is és a környezetünket is egyszerre képes szolgálni. Mindenki jó valamiben, és erre biztonsággal építhetünk. Vállaljuk fel és tervezzünk vele! Vétek elvesztegetni az erősségeinket! Legyünk tisztába velünk, ismerjük eléggé magunkat, hogy a legjobb szolgálatot tehessünk. 

A kérdések minden időben jó barátokként viseltetnek. Főleg akkor, ha nem engedjük el a fülünk mellett, hanem még ha kényelmetlenek is, de komolyan elgondolkozunk rajtuk. Lehet, hogy nem volt az említettek között a megfelelő kérdés. Ha konkrét ügyek foglalkoztatnak, akkor fogalmazzuk meg a rájuk vonatkozó pontos kérdést! Egy jó kérdés magában hordozza a jó felelet lehetőségét. Legyenek meg a személy szerint nekünk címzett kérdések, hogy az előttünk álló év megfelelő válaszokat adhasson rá. Tartsuk szem előtt Paul Anthony Samuelson figyelmeztetését: "A jó kérdések fontosabbak a könnyű válaszoknál." 

 

Boldog, sikeres, válaszokban gazdag új évet kívánok! 

Fotó: freepik