Legyünk egyéniségek

8 pont, hogy megnyerőbb személyiséggé váljunk

"Senki sem különleges, de közben mindenki egyformán az." (Amy Harmon)
rubber-ducks-1408308_960_720.jpgNincs két egyforma ember a Földön és ez így van jól. Mind különlegesek vagyunk, egyediek és megismételhetetlenek. Varázsunk személyiségünkben rejtőzik. Élünk ezzel az erősségünkkel? Kihasználjuk az egyéniségünk nyújtotta különleges előnyöket, hogy sikeresebbek legyünk?

Merjünk eredetiek lenni. Vagyis merjünk mások lenni. Az átlag átlagos dolgokat művel átlagos módon. Ha ki akarunk tűnni, benyomással akarunk bírni, az átlagos dolgokat is meg kell kissé bolondítanunk. Én például előszeretettel alkalmazom, hogy nem a napszaknak megfelelően köszönök. Késő délután valahogy mindenki felkapja a fejét a "jó reggelt" üdvözlésen. De olvastam egyszer egy üzletkötőről, aki egészen furmányosan oldotta meg, hogy a leeggyeztetett találkozóit ne felejtsék el a partnerei. Rendszerint nem a megszokott kerek időpontra beszélte meg a tárgyalásait, hanem mondjuk 13.37-re vagy 9.13-ra. Ez nem a szokványos séma, ezért emlékezetessé tudott válni. Nyugodtan térjünk el az átlagtól.

Legyen humorunk. Engedjük meg magunknak a visszafogott humort és akár egy leheletnyi pimaszságot. Óvatosan, mert ez egy vékony mezsgye. Soha ne lépjük át a határt, ne sértsünk, ne bántsunk meg senkit. Tudjuk meddig mehetünk el. Shane Black forgatókönyvíró és rendező, kinek a nevéhez, a teljesség igénye nélkül, olyan filmek fűződnek, mint a Halálos fegyver, Az utolsó cserkész, a Durr, durr és csók vagy a Rendes fickók, pályája elején rengetegszer írt a szkriptjeibe kikacsintós poénokat külön az előolvasóknak. Köztudott, hogy a nagy stúdiók olyan előolvasókat alkalmaznak, akik mintegy szűrőként szolgálva, kiválogatják a cég számára megfelelő könyveket. Ettől még nem biztos, hogy film készül belőlük, de az első rostán átjutnak. A kreatív szerző arra gondolt, ha megszólítja az olvasót, és sikerül megnevettetnie, akkor nagyobb esélye lesz rá, hogy tovább jusson a műve a döntnökök kezébe. Számításai előbb-utóbb beváltak.

Emlékezzenek ránk. Hagyjunk nyomot másokban, méghozzá mély nyomot a találkozásunk alkalmával. Tisztelettel, mégis másoktól megkülönböztetve kommunikáljunk, viselkedjünk velük, a fentiekhez hasonló módszerekkel. Ha maradandóak tudunk lenni, akkor eszükbe fogunk jutni, amikor szükségük lesz ránk, a szakértelmünkre, a szolgáltatásinkra. Sokan utaznak ugyanabban az üzletágban, mint mi, de a legtöbben megelégszenek a szakmai kvalitásaikkal. Különbözni a konkurenciától, megkülönböztethetővé válni, a sikeres marketing egyik releváns eleme. Legyünk emlékezetesek.

Éljünk a kreativitásunkkal. Hagyjuk, hogy tapasztalataink, megélt élményeink, tudásunk átitassa a kezünk közül kikerülő munkákat. Előnyös tájékozottnak, műveltnek, sokrétűnek lennünk, hisz így akár egymástól független, alapból össze nem tartozó területeket is összekapcsolhatunk, meríthetünk belőlük. Gyakran a megoldásokat egészen váratlan helyen találjuk meg egy-egy kihívásunkra. A széles látókörünk jelenjen meg a megnyilvánulásainkban. Ez az egyedi látásmódunk, a ránk jellemző kreativitás ismérve.

Megfelelő viselet, igényes külső. Megjelenésünk harmonizáljon azzal az üzenettel, melyet meg kívánunk testesíteni. Látszódjon rajtunk, kik vagyunk, mit képviselünk, csinálunk. Külsőnk is lehet egyedi, mégis stílusos. Ha strandpapucsban kívánunk lebonyolítani egy fontos üzleti megbeszélést, az kevésbé a lazaságunkat, sokkal inkább a komolytalanságunkat reprezentálja. Ebben az esetben ez nem egyéniség, hanem szegénységi bizonyítvány. Ezt a bizonyítványt pedig hiába akarjuk kimagyarázni. És persze a külcsín alapvető kellékei az ápoltság és a higiénia.

Rendelkezzünk egészséges önbizalommal. Ne fűtsön minket túlzott és nagyképű beképzeltség, ám legyünk tisztában a képességeinkkel. Amiben jók vagyunk azt vállaljuk fel. Amihez értünk azt képviseljük annak rendje és módja szerint. Ne essünk túlzásokba, annak a megnyerő fellépésünk látja a kárát. Az agresszív, nyomulós, erőszakos habitus az ellenkező hatást éri el, nem magabiztosnak és vonzónak, hanem bizonytalannak és taszítónak vélnek minket. Ez csorbítja a sikerünk esélyeit.

Ragaszkodjunk értékrendünkhöz. Ne kockák legyünk. Ne egy megoldandó feladat vagy egy hirtelen jött probléma rögtönzött kezelésében legyünk rugalmatlanok. A helyzeteket rendezzük flexibilisen. Azonban maradjunk hűek a szellemiségünkhöz. Ne áruljuk el az elveinket, ne adjuk alább holmi érdekből. Derek Parfit szerint; "Eszméim olyan fontosak számomra, hogy ha egyszer megváltoznak, az az ember már nem én leszek." Tehát, ha feladjuk, amik vagyunk, csak a lényegünk veszik el, mi magunk.

Mindig maradjunk önmagunk. Ne játszunk felvett szerepeket, mert örökké nem viselhetünk álarcot. Őszintének kell lennünk, ha nem akarjuk, hogy idővel kilógjon a lóláb. Tettetni és saját belső indíttatásunktól eltérőn viselkedni huzamosabb ideig rém kimerítő. Ráadásul, amikor nem bírjuk tovább és lehullik rólunk a maszk, ott állunk majd hazug és álszent módon. Elveszítjük az egyenesség és becsület karakterét, fájón hiányozni fog a jellemünkből. „Semmi nem méltó az emberhez jobban önmagánál. Ha magadat adod, a legtöbbet adtad - és ennél többet ember nem tehet ezért a világért." – mondta Kalimonasz.

Gyors, könnyen jött sikert szeretnénk, ami olyan gyorsan is fog távozni, ahogy érkezett, vagy tartós eredményességre törekszünk. Az ember folyton töri a fejét, hogyan rövidíthetne utat, hogy spórolhatná meg a munkát, de az igazi siker nem egy ledér egyéjszakás kapcsolat. Nem lehet diszkont áron hozzá jutni. Igényesen, kitartása és megfelelő integritással juthatunk el hozzá. Egy tisztességes egyben különleges és megnyerő személyiség ebben nagy segítségünkre van. Ahogy Brian Little megfogalmazta; "Az eredetivé válás nem a legkönnyebb út a boldogság keresése során, de tökéletes egyensúlyt teremt számunkra ahhoz, hogy a keresés időszaka boldog legyen."



Ha tetszett ez a poszt, akkor oszd meg másokkal is, hogy minél több megnyerő személyiséggel találkozhassunk a világban.