A vezetés 5 szintje

7 javaslat, amely segít magasabb vezetői szintre lépnünk

„Az igazi vezető nem keresi, hanem megteremti a konszenzust.” (Martin Luther King)
tie-690084_960_720.jpg

Mindannyian vezetők vagyunk a magunk környezetében, erről már több alkalommal is volt szó. De mi a helyzet akkor, ha ezt a vezetősdit kicsit komolyabban is gondoljuk, és karrierünk szerves részévé kívánjuk tenni? Akkor bizony szintről szintre kell haladnunk, a megfelelő emberek támogatásával és fejlesztésével. Némi iránytű, hogy megállapíthassuk, hol tartunk és merre, hogyan tovább.  

A vezetés 5 szintje. A vezetés szintjeiről John C. Maxwell több könyvében is ír. Csak tömören fussuk át ezeket. Az első a pozícióból való vezetés, ahol csak a titulusnak szól az irányítás. Ez a jól ismert főnök, aki a munkaköri kötelezettségeken túl nem tud hatást gyakorolni az embereire. A második a hozzájárulási szint, amikor kapcsolat építés történik a vezető és a követői között. Ilyenkor ennek a gyarapodó kapcsolatnak a folyományaként tartanak a vezetővel az emberek, túl a hatáskörén is. A harmadik a produktivitás szintje, amikor az eredmények erősítik a csapatot, és a vezető által a szervezetért tett dolgok adják a kohéziót. A lendület nagy, az összetartás szoros és a vezető iránti elkötelezettség nagy. Ezen a szinten az egyik leginkább kézzel fogható a siker. A negyedik szinten az emberek fejlődhetnek, éppen ezért állnak a vezető mellett, amit értük tesz. Az ötödik szint pedig a tisztelet szintje, amely egy élet munkájával érhető el. Ezen a szinten azért követik a vezetőt, aki, és amit képvisel. Ezt csak kevesen, a legkiemelkedőbbek érik el.

Cég vagy emberek? Bár a vállalatoknál is emberek dolgoznak, mégis nagyon más egy céget vezetni, mint embereket. A szervezet irányításánál a cég komplex céljait kell szem előtt tartani, a számokat, a terveket kivitelezni, és azokat szükséges megvalósítani. Amikor embereket szeretnénk terelgetni, őket személy szerint kell motiválni. Egy jó vezető munkára tudja sarkallni az embereket, méghozzá minőségi és elhivatott munkára.

A legerősebbek. Építsünk kapcsolatot a legerősebbekkel. Minden csapatban, emberi közösségben megtalálhatjuk az irányítókat, hangadókat. Elég megfigyelni, hogy a csapaton belül kire hallgatnak az emberek. Ki beszél a legtöbbet, kinek a véleménye számít leginkább? Apró ismérvek, melyek megmutatják, kivel kell leginkább kapcsolatot kialakítanunk. A csapat erős befolyású tagjaival célszerű együttműködnünk, hiszen ők hatással vannak a többiekre. Ha nem így teszünk, akkor nem tudjuk majd vezetni őket.

Ne álljunk meg. Ne maradjunk sokáig egy szinten, főleg ne az alacsonyabbakon. Ha megrekedünk, az emberek elvesztik a vezetőjükbe vetett hitüket. A legtöbben maguk is tovább akarnak lépni, nem szeretnének örökké csak követők lenni. Meg kell adnunk számukra ennek a lehetőségét. Ezt csak úgy tehetjük meg, ha mi előre lépünk és közben fejlesztjük őket is. Eltűnik a motiváció, romlik a munkamorál és az embereket, főként a karakán, céltudatos embereket, elveszítjük.

Eltérő megítélés. Vezetői szintünk, a szervezeten belüli személyek szemszögéből, nem egységes. Emberenként más és más lehet a megítélésünk. Ahogy eltér a velük ápolt kapcsolatunk is. Logikus, hogy egy újonnan csatlakozott egyénnel nem lehet azonnal elmélyült a viszonyunk. Lehet, hogy ő csak főnökként tekint ránk, míg a többiek ismernek minket, ezért elkötelezettebbek az irányunkban. Ez rendben van, ezen tudunk változtatni, ha áldozunk az időnkből az illetőre és a köztünk lévő viszony kiépítésére.

Ne felejtsük el a már alkalmazottakat. Előre lépve sem felejthetjük el a korábbi szinteken elsajátítottakat. Sikerességünkre nagy csapást mérhetünk, ha erre nem figyelünk oda. A vezetés egy folyamat, ahol a szintek egymásra épülnek. Például, amikor elhanyagoljuk a szervezetünkben lévőket, mert magasabb szintre kerültünk, és úgy gondoljuk, már nem olyan lényeges ápolni velük a kapcsolatokat, akkor elindítunk egy csalódási lavinát. Előbb-utóbb kiábrándulnak belőlünk a társaink, és az elkötelezettségük jelentősen csökken. Eredményeként akár el is pártolhatnak tőlünk. Használjuk a korábbi szintek tudását, kibővítve az új ismereteinkkel.

Nő a befolyás és a felelősség. Ahogy haladunk feljebb, úgy lesz könnyebb irányítani, főként, ha útközben biztosítottuk az utánpótlásunkat. A befolyásunk és a hatalmunk növekszik, ami nyíltan megmutatja majd, hogy valóban milyen emberek vagyunk. Egyszerű beleesni a hatalommal való visszaélés csapdájába. Ezért ne feledjük soha, honnan jöttünk, min vergődtünk keresztül. Valamint azt sem, hogy a magasabb vezetői szint több felelősséggel is jár. A felelősség vállalásának hiánya korunk népbetegsége. Azonban a minőségi hatásgyakorláshoz elengedhetetlen felvállalni a következményeket.

Magunktól követeljük a legtöbbet. Dupla annyit, mint bárki mástól. A vezető szolgáltatja a példát, amelynek, ha csak a töredéke duplikálódik az embereink között, akkor már szép diadalt arathatunk. Legyen az a munkabírásunk, a szakértelmünk, vagy a hozzáállásunk, de kiemelkedően kell teljesítenünk. Ahogy Ray Kroc megfogalmazta; „A vezető minőségét az mutatja meg, milyen mércét állít saját magának.” Milyen jogon követelhetnénk meg bármit a követőinktől, amit mi magunk nem akarunk, nem tudunk, nem próbáltunk megfelelően csinálni? Ez még inkább igaz a morális tartásunkra. A tisztesség, becsület fontos erények, amikor mások vezetéséről beszélünk. Nekünk kell kikezdhetetlennek és feddhetetlennel lennünk.

A lépcsőzetes haladás erre a területre is igaz. Ahogy olvasni sem tanulunk meg, a betűk megismerése nélkül, úgy vezetni sem tudunk hatékonyan, ha kapkodunk, a rövidebb utat keressük, vagy esetleg átugrunk szinteket. Minden útközben megszerzett tudásnak értéke van és lesz, amikor szembetaláljuk magunkat egy problémával, és le tudjuk győzni. Emberekkel dolgozni és megtanulni velük nagyszerűen bánni az egyik leghálásabb és legkifizetődőbb jártasság. John C. Maxwell szerint; „Az emberek zöme szívesebben keresi a kivételeket, semmint maga igyekezne kivételessé válni.” A jó és egyre jobbá váló vezető fő ismérve, hogy folyamatosan, szintről szintre, törekszik a kivételességre.

 

Akit mélyebben érdekel a vezetés témája, annak bátran ajánlom a figyelmébe John C. Maxwell kivételes könyveit. Garantáltan nem okoznak csalódást.

Ha te is további vezetői szinteket célzol meg, és tetszett ez a poszt, akkor csatlakozz az oldal követőihez.