Párkapcsolat hétfőtől vasárnapig

8 dolog, amit megkapunk, ha rendszeresen ápoljuk a párkapcsolatunkat

„A jó kapcsolat kritériuma, hogy velem szabadabb a másik, mint ha egyedül lenne, nem kell a szabadsággal fizetni a kapcsolatért.” (Feldmár András)
enjoyment-1869206_960_720.jpg
Ezeken az oldalakon is kitértünk már olyan módszerekre, amelyek alkalmasak a párkapcsolatunk feldobására. Most kicsit gondolkozzunk el azon, egyáltalán miért tennénk bármit is a párunkért? Mit is nyerünk azzal, ha hajlandók vagyunk erőfeszítéseket tenni és napi szinten foglalkozunk a viszonyunk erősítésével? Mire számítsunk, mivel lesz jobb a közös életünk, illetve a közérzetünk?

Lesz igazi otthonunk. Nem lakásunk vagy házunk, mert az bárkinek lehet, hanem meleg, szerető otthonunk, ahova öröm lesz hazamenni. Sokan nem kapkodják el, hogy munka után siessenek haza. Nem véletlenül. Jó otthon, de valahogy mégsem érzik komfortosan magukat. Meg kell teremteni ezt a miliőt, nem csak külsőségekben, de a párkapcsolati harmóniában is. Olyan helyet alkossunk, ahol örülnek nekünk és mi is örülünk a másiknak.

Elkerüljük a mélypontokat. Minden kapcsolatban vannak hullámhegyek és völgyek. Azzal, hogy szinten tartjuk a kapcsolatunkat, elkerülhetjük a brutális mélységeket. Mivel egy bizonyos törődés folyamatosan jelen van az életünkben, így kevesebb a felhalmozódó sérelem, a nélkülözöttség. Ezek felgyűlve bennünk, időnként a mocsár legmélyebb bugyraiba húzzák a kötelékünket. Nem azt mondom, hogy többé nem különbözünk össze, csak azt, hogy a szüntelen ápolása viszonyunknak, elkerülhetővé teszi, a radikális és hosszantartó negatív helyzeteket.

Gyorsabban kezeljük a nézeteltéréseinket. Amint az előző pontban említettem, bizonyára merülnek fel vitás kérdések, mint minden kapcsolatban. De egy kiegyensúlyozott környezetben, ahol a felek szeretve és megértve érzik magunkat, mérsékelt vihart kavarnak csupán. Maradandó sérülés nélkül átlendülni rajtuk, tapintatosan megoldani őket, ezt nyerjük egy figyelmes együttélés során.

Könnyebben döntünk. A nehezebb időkben is számíthatunk a társunkra. Könnyebben tudunk meghozni nehéz döntéseket. Rendszeresen beszélgetünk a kedvesünkkel, ezért napra készek vagyunk vele kapcsolatban. Ismerjük az aktuális álláspontjait, véleményét, vágyait. Az egymás kölcsönös ismerete egyszerűbbé teszi döntések idején a dolgaink összeegyeztetését és összehangolását.

Összeszokottak, egységesek leszünk. Nem megszokottságról van szó, ami az unalom melegágya. Jó páros leszünk, ezt jelenti. Egy hullámhosszon, közös nevezőn, tisztelve egymás másságát, megbecsülve az azonosságainkat éljük a hétköznapjainkat. Hatékonyabban tudjuk képviselni a családunk érdekeit, mert tisztában vagyunk a magunk, a párunk és a kollektív céljainkkal, terveinkkel. Kristin Newman szerint; „A másikkal való egység érzetének mindent átható ereje, miután eleget dolgoztál magadon a házasság érdekében, nem veszi el a függetlenségedet. Felszabadít, és lehetőséget teremt, hogy az legyél, aki valóban vagy.”

Megkapjuk a fontosság érzését. Mindenki szereti érezni a saját értékességét. Ez egy alapvető emberi igény, amiért rengetegen ott hagynak egy munkahelyet, egy barátságot vagy egy házasságot is. Éreznünk kell, hogy számítunk valakinek. Amikor kölcsönösen kifejezzük egymás iránti szeretetünket, nagyrabecsülésünket, akkor a szeretettség érzetét adjuk és kapjuk. Mindkét fél feltöltekezhet ebből és mentálisan biztonságban érezheti magát.

Igazi társak kapunk. Ez meghatározó, mert bár sokan élnek párkapcsolatban, valójában keveseknek adatik meg. Egy szerető társ, aki elfogadja a másikat, tolerálja, és velünk van, ha szükségünk van rá. Nem megváltoztatni akar, hanem meghallgatni. Nem kioktatni, hanem megérteni. Nem lebeszélni, hanem támogatni. És szeretni. A tengernyi tennivaló mellett nincs ideális időbeosztás, nem lehetünk mindig ott a másik mellett. De gondolatban tudatosíthatjuk mindkettőnkben, hogy számíthatunk egymásra.

Jókedvet. A mosoly az emberek közti kontaktus alfája. A vidámság egy jól működő párkapcsolat alappillére. Jó ideje köztudott, hogy a nevetés jó hatással van a közérzetünkre, az egészségünkre, mert a szervezetünkben pozitív reakciókat indít el. Együtt nevetni, esetleg finoman ugratni egymást, növeli az összetartozás érzését köztünk, erősíti a kötődést, azaz boldogabbá teszi a románcunkat. Intő jel, amikor egy bensőséges kapcsolatból eltűnik a mosoly, ott nagy baj van.

Talán apróságoknak tűnnek a felsoroltak, mégis évek, évtizedek alatt nagy különbséget tesznek. Ezek döntik el, valaki megcsömörlik-e egy kapcsolatban vagy sem. Élvezi-e a családja körében eltöltött idejét, vagy csak egykedvűen jelen van és elviseli azt. Minden nap tehetünk valamit egy jobb párkapcsolatért. Amikor úgy határozunk teszünk a társunkét valamit egyben magunkért is megmozdultunk. Egy közös, minőségi életért állunk ki, amelynek az útján egykor lelkesen indultunk el. Kezdjük az alapoknál, ahogy Boldizsár Ildikó is megfogalmazza; „Nincsenek maguktól jól működő párkapcsolatok: mindkét félnek nagyon sokat kell tennie a boldogságért. Ennek első lépése az, hogy a férfi megértse és elfogadja a nőt, a nő pedig értse és fogadja el a férfit.”

 

Ha tetszett ez a poszt, dolgozz egy kicsit a párkapcsolatodon minden nap.