Egészséges munkakörnyezet

Ahol a munkavállaló és a munkahely összhangba kerülnek

„Az emberi lény és egészségi állapota kibogozhatatlanul összefonódik környezete egészséges voltával.” (Michael Colgan)
executive-business-woman-office_senivpetro_freepik.jpg
Az elmúlt években egyre nagyobb figyelmet kap a megfelelő munkakörnyezet kialakítása, a munkavállalók jólétének a biztosítása. Gondoljunk például a családbarát munkahely vagy a boldog munkahely programokra. Ezek célja, hogy jobb körülményeket és ezzel együtt jobb közérzetet teremtsenek. Végül is a napunk nagy részét munkával, munkában töltjük. Bizonyos alapvető feltételek mellett a dolgozók elhivatottabbak, eredményesebbek, miközben jobban is érzik magukat.

Tiszta és világos elvárások és számonkérhetőség. Nehéz teljesíteni, ha azt sem tudjuk pontosan mi a feladatunk. Az pedig ennél is nehezebb, ha a tisztázatlan körülmények ellenére felelősek vagyunk. Szükség van az elvárások részletes megbeszélésére. Mindenkinek könnyebb lesz az élete tőle. Akkor van értelme az elszámoltatásnak, ha előre meghatároztuk honnan, hova kell eljutnia a kollégának. És minden felelősség, illetve elvárás mellé biztosítani kell az önállóságot és döntési jogkört. Így válik kerekké a történet.

Bizalmi légkör. Ha folyton a hátunk mögé sandítunk és azt figyeljük, ki áll ott és mit csinál, végtelen körülményes minőségi munkát letenni az asztalra. Ha nem hisszük, hogy a vezetőnk kiáll értünk, betartja, amit ígér, akkor teret adunk a kételyeknek és ezen rágódunk, nem a minél hatékonyabb munkavégzésen. Igaz ez a többi munkatársunk felé is. Az együttműködés sikerességéhez kölcsönösen bíznunk kell a másikban. Időben készen lesz, megszerzi a hiányzó információkat, felhívja és egyeztet az ügyféllel. Bizalom minden irányban, lefele, felfele, jobbra, balra.

Kiváló kommunikáció és konfliktuskezelés. Ezen a téren még nagyobb szerepe van a személyre szabottságnak. Jó tudni, kivel hogyan beszélhetünk. A hangnem, a szóhasználat, a helyszín, mind olyan tényezők, amelyek az adott kapcsolatot építhetik, de egyben rombolhatják is egy társalgás során. Kivált fontos a konfrontációk kezelése. Ne a személyeskedés, az általános hibáztatás és felelősségre vonás uralkodjon, hanem az aktuális szituációra fókuszáló megoldás keresés. Mindez tisztelettel és kulturált formában, hogy senki becsülete, és lelkivilága ne sérüljön.

Kiemelkedő kollegiális viszonyok. Az instabil viszonyok elvonják a figyelmünket a lényegről. A bizalom meglétéhez hozzátartozik az is, hogy a kötelességeink ellátásán túl, emberi oldalról is hitelesek vagyunk. Nem pletykálunk mások háta mögött, nem szóljuk meg, nem furkálódunk. Nem kell mindenben egyetérteniük a munkatársaknak, de a különbözőségeiket tisztelniük illik. Nyújthatunk segítséget akkor is, ha bizonyos dolgokban eltér a véleményünk, a nézőpontunk. Mert az munkahelyi érdekünk és az emberségességünk összeköt minket.

Megfelelő elismerések, jutalmak. Ösztönözni szintén csak úgy lehet eredményesen, ha eléggé ismerjük az embereket. A pénzbeli bónusz erre a kérdésre egy lebutított válasz. Nem megoldás minden alkalomra. Ahogy egy ajándék utazás vagy egy gyönyörű névre szóló gravírozott toll sem hoz lázba mindenkit. Törődjünk az emberekkel annyira, hogy energiát fektetünk bele, és kiderítjük, mivel motiválhatjuk őket a leginkább. Egyedileg, egyénileg. Így érhetjük el a legtöbbet az elismerésekkel.

Támogató vezetők. Egy vezető nem csak koordinációs és stratégiai határkörrel rendelkezik. Úgy kell látnia a hozzátartozó egészet, hogy irányítás közben egyben szolgál is. Azokat a személyeket, akik a csapatának a tagjai. Támogatnia kell őket, szóban és tettekben egyaránt. Az emberek tudják, hogy számíthatnak rá. Elmondhatják neki a problémáikat, a kétségeiket, és nem közömbösséget és érdektelenséget kapnak cserébe, hanem minimum figyelmet és megértést. Jobb esetben kézzelfogható megerősítést, megoldást.

Minőségi és fejlődő eszközpark. Az innováció létkérdés minden magára valamit is adó cég életében. Ez lehet technikai vagy szellemi háttér, a lényeg, hogy minél naprakészebb, annál nagyobb lépéselőnyt biztosít a piaci versenyben. Ha maradi módszerekkel és technológiával kell gépészkedni az életben maradásért, akkor sok idő, energia vész el egyáltalán azzal, hogy a munkák teljesítve legyenek. Ez csökkenti a dolgozók lelkesedését, mert nem a siker édes ízét ízlelik, hanem a vergődés és a kínlódás keserű piruláit szopogatják. Végre kész van, ezt is összehoztuk nagy nehezen.

A cég küldetésével való azonosulás. A végére egy a munkavállaló részéről jelentkező kitétel maradt, az egyén azonosulása a vállalat által képviseltekkel. Ha nem osztjuk a cégünk nézetét, nem értünk egyet az értékrendjével, a hirdetett missziójával, akkor soha nem fogjuk igazán jól érezni magunkat náluk, velük. Valahogy mindig idegenek leszünk ebben a családban, mindig kilógunk a sorból. Sosem bennfentes tekintünk a dolgokra, inkább kívülállóként. Erre nincs orvosság, ilyenkor egyszerűen nem a helyünkön vagyunk. Ha több munka által nyújtott örömet szeretnénk, akkor ajánlott váltanunk.

Egy egészségesen kialakított munkakörnyezet minden benne mozgolódónak kellemes élményt jelent. Mert emberibb, összetartóbb, gondoskodóbb. Pont olyan, amilyennek lennie kellene egy helynek, ahol a napjaink legalább egyharmadát eltöltjük. Ha törekszünk rá, hogy minden dolgozónk, beosztástól és pozíciótól függetlenül jobban érezze magát, akkor vonzó és produktív céges kultúrát valósítunk meg. Ízlelgessük Zenta Maurina gondolatát: „A kultúra abban a tudatban gyökerezik, hogy vannak dolgok, melyek nem haszonért valók, és mégis nélkülözhetetlenek.”

 

 

Ha tetszett ez a poszt, akkor oszd meg másokkal is a tartalmát.

Fotó: senivpetro, freepik