Teljesítményfokozók

8 pont a teljesítményünk növelése érdekében

„Lehet, hogy valaki nem lesz a legnagyobb abban, amit csinál, ám ha megtesz minden tőle telhetőt, van oka az elégedettségre.” (Louis Zamperini)
power-dark-magic-mouse-74348.jpeg
A kimagasló teljesítmény kevesek kiváltsága. Legalábbis így tűnik, amikor mondjuk sportban kiváló eredményt elérő illetőt, csapatot látunk. Hosszú, összeszedett és aprólékos munka áll a háttérben az ilyen teljesítőképességnek. Többen is élhetnénk vele, ha hajlandók vagyunk megfizetni az árát, és néhány fontos alaplépést megtenni az érdekében. Mire érdemes figyelni, ha jobbak, eredményesebbek és hatékonyabbak szeretnénk lenni?

Indítsuk korán a napot. Igen sok sikeres ember szereti korán elkezdeni a napját. Megfontolandó. Mire a többiek magukhoz térnek már egy rakás dolgot el tudunk intézni. Feltűnt valakinek, ha előbb indul a napja, úgy tűnik több mintha, sokkal több mindent meg tudnánk csinálni? A másik idővel kapcsolatos gyakorlat, hogy aludjunk egy órával kevesebbet. Csak egyel. És nem örökre, hanem ideiglenesen, amíg hajtunk a célunkért. Az így nyert órácskát használjuk okosan, a saját érdekünkben. Nagyon sokat jelent majd, hisz napi egy óra, az hetente 7, ami szinte már egy munkanapnak felel meg.

Készítsünk napirendet. Álljunk neki az ügyeinknek úgy, hogy előre tisztában vagyunk a fontossági sorrenddel. Sokat profitálhatunk és megtakaríthatunk a drága időnkből, ha nem összevissza ugrálunk a teendőink között, hanem célirányosan először a legfontosabbal kezdjük és így tovább haladunk a kevésbé életbevágó feladatok felé. Írjunk egy listát, az sokat segít. És ne hagyjuk eltérülni a köreinket. Fókuszáljunk, amikor aktívak vagyunk a munkában, ne közösségi médiázzunk és hasonlók. Meglepődve tapasztajuk majd, milyen sok fölös energiát pazaroltunk el eddig a rossz időbeosztással és a zavaró tényezőkkel.

Fűtsön a szenvedély. Ne csak érdekeljen az, amivel foglalkozunk, hanem égjen bennünk a vágy iránta. Gary Vaynerchuk úgy véli, ha az embernek van egy hobbija, amit imád, és legszívesebben egész nap azzal foglalkozna, akkor ideje komolyan venni, és rá építeni egy vállalkozást, céget. Quentin Tarantino pedig azt vallja, hogy aki filmezni szeretne, az ne az iskolapadba üljön és tanulgassa, hanem szedje össze amije van és kezdjen el filmet forgatni. Többet okul a gyakorlatból, mint az elméletből. Amikor a szenvedély dolgozik bennünk, akkor nem érezzük a munkát munkának, az akadályok eltörpülnek és megállíthatatlanul robogunk a célunk felé.

Legyenek naprakész céljaink. Tartsuk frissen mit is szeretnénk elérni. Ezzel fokozhatjuk a hatékonyságunkat, érzelmileg befolyást gyakorolhatunk magunkra. Adhatunk magunknak egy fiktív főnököt, aki ösztökél minket, ha lazsáláson kap. A legjobb hajtóerő, amikor olyasmit találunk, ami a jelenben megmozgat, amiért hajlandók vagyunk küzdeni. Napoleon Hill mondta; „Minden teljesítmény kiindulópontja a vágy.”

Dolgozzunk úgy, mintha csak erre az évre szólna a szerződésünk. A profi sportban gyakorta alkalmazott szemléletről van szó. Az a játékos, akinek az év végén lejár a szerződése sokkal keményebben odateszi magát az évad során, mint aki több évre előre aláírt és biztonságban érzi magát. Álljunk hozzá mi is úgy a teendőinkhez, mint az a sportoló, akinek a jelen erőfeszítésétől függ a jövője. Lényegesen lelkiismeretesebben koncentrálunk majd a feladatainkra, ha ezzel a mentalitással rendelkezünk. Egyébként alapból is jövőnk múlik azon, amit ma teszünk, de nem árt, ha ezt tudatosítjuk is.

Ne zökkentsük ki magunkat. Ha benne vagyunk egy nagyobb projektben ne tartsunk hosszabb pihenőt. Ne ekkor menjünk el több hétre nyaralni. Nagyon lényeges a regenerálódás, de meg van mindennek a helye. Hagyjuk végig menni a folyamaton magunkat és hagyjuk, hogy a folyamat is végig menjen rajtunk. Amikor fókuszban vagyunk egy összetettebb munkával kapcsolatban és magas szintű végrehajtást várnak tőlünk vagy azt tűztük ki magunk elé, akkor jobb, ha benne maradunk a pörgésben a lezárultáig. A megfelelő irányba állítja a gondolatainkat és egyben az energiáinkat is.

Fejlesszük a kitartásunkat. A kitartás hozza a legnagyobb különbséget. Sokan a cél előtt adják fel, sokan pedig ott, ahol a maratont futók, a közepén, mert ott nincs közönség és senki sem lát. Leonard Mlodinow szerint; „Az akadályok legyőzésében mutatott állhatatosság a siker legalább olyan fontos összetevője, mint a tehetség.” Manapság már mondhatjuk, hogy az elkötelezett és kitartó megközelítés nagyobb szerepet is játszik az eredményességben, mint a talentum. A tehetség csak egy adottság, amellyel vagy élünk vagy nem, a kitartás azonban egy megtanulható tulajdonság. És a tehetségeseknek is szükségük van az elsajátítására, különben nem jutnak sehova.

Étkezzünk egészségesen. A helytelen táplálkozás elnehezít, álmosít és csökkenti a produktivitást. A rossz közérzet rányomja a bélyegét a munkánkra is. Lassabban haladunk, kelletlenebbek vagyunk, esetleg másokkal udvariatlanok. A jó étek, olyan, mint a motornak a minőségi üzemanyag. Felpöröghetünk tőle, energiát nyerhetünk belőle, kevésbé érezzük a fáradtságot. Kerüljük a nehéz és zsíros ételeket, a sok és gyorsan felszívódó szénhidrátokat, a cukrot. Javulni fog a teherbírásunk.

Ne essünk át a ló túloldalára, azaz ne váljunk kizárólag a teljesítmény hajszolóivá. Teljesítsük kimagaslóan azon a területen, ahol dolgozunk, amiben hiszünk, és amiben a karrierünket látjuk, de soha ne önmaga a teljesítmény motiváljon, hanem az, amit általa letehetünk az asztalra, amit elérhetünk. A hasznosság érzete hozzájárul a kiegyensúlyozott lelkivilágunkhoz. És ez több, mint csak egyszerű öröm. Ahogy George Sheehan fogalmaz; „A boldogság más, mint az öröm. A boldogsághoz hozzátartozik a küzdelem, a tudás, a teljesítmény.”

 

Kis változtatások, nagy változást okozhatnak az eredményességünkben, ezért, ha tetszettek a cikkben foglaltak, oszd meg másokkal is.